Categorieƫn
Media Video Vlog

VEDA begint! Waarom elke dag vloggen? | VEDA Dag 01 | Vlog 185

Waarom elke dag vloggen?

Sinds mei 2018 vlog ik een paar keer per week en dat is onwijs leuk om te doen. Daarom heb ik besloten om in de maand augustus een speciale uitdaging aan te gaan: VEDA.

VEDA staat voor Vlog Every Day in April or Vlog Every Day in August. Het is een challenge in 2012 bedacht door Amy Schmittauer, die sinds ze getrouwd is Amy Landino heet. Ze is een vloggoeroe en wil mensen helpen hun passie te vinden of hun beste leven te leiden. Zelf doet ze de uitdaging tegenwoordig niet meer overigens.

Waarom ga ik elke dag vloggen?

1. Video’s maken is erg leuk om te doen, dus waarom niet iedere dag? Daarbij komt nog dat ik een enorme hekel heb aan de zomer. Ik kan niet tegen de hitte, ik hou niet van zon en haat muggen. Dus een project als dit is een mooie afleiding en een fijne manier om de tijd naar de herfst te overbruggen.

2. Als je iedere dag vlogt kun je snel op zaken inspelen. Je kunt vlogs maken die reageren op een actuele gebeurtenis of eentje waarin je reageert op reacties van je vorige vlogs. Ook kun je met je nieuwe video de vorige aanvullen met extra informatie.

3. Zo kun je ook een doorlopend narratief creĆ«ren. De ene vlog volgt namelijk snel op de andere en zo kan een groter verhaal ontstaan. Dat hoeft niet natuurlijk, maar een van de zaken die ik zo aantrekkelijk vind aan bloggen en vloggen, is dat er een reeks afleveringen ontstaat die te samen een groter geheel vormen. Door de hogere frequentie kan ik in ieder geval ook enkele thema’s behandelen waar ik normaliter toch niet aan toe kom of die lang blijven liggen omdat er iets anders op dat moment tussendoor komt.

4. Elke dag vloggen vereist discipline en dat je anders tegen het proces aankijkt. Ik krijg hierdoor het gevoel dat ik meer kan experimenteren en dingen kan uitproberen. Dit maakt het vloggen extra verrassend voor mezelf en voor de kijker. Dat maakt het voor mij dus extra leuk om dit te proberen. Wie weet vind ik zo een nieuwe vorm voor mezelf die ik in de toekomst vaker kan toepassen.

5. Als je vaker iets doet, word je er ook beter in. Het is een goede oefening. En het wedstrijdelement houdt me ook scherp.

6. Ook hoop ik natuurlijk dat elke dag een video uploaden het algoritme positief kietelt en dat mijn kanaal op die manier groeit. Dus dat het meer abonnees en meer views oplevert, al is dat niet het hoofddoel voor mij. Nu wil ik wel dat de video’s die ik maak altijd een meerwaarde hebben voor de kijkers. Het moet voor jullie tof zijn om te gaan kijken en dit avontuur te volgen. Of dat iedere dag gaat lukken weet ik nu natuurlijk nog niet, maar ik hou dit wel zoveel mogelijk in mijn achterhoofd.

Wat kun je onder andere de komende maand van mij verwachten? Vlogs over strips natuurlijk, maar ook over andere geeky onderwerpen. Ik wil wat vlogs maken over toffe covers en over mijn favoriete boeken in de rubriek BESTE BOEKEN. Daarnaast hoop ik enkele special guest te bezoeken. Wie dat worden zeg ik nog niet, maar ze weten allemaal hoe ze hun potlood moeten vasthouden.

Ook wil ik weer een Q&A gaan doen. Stel je vragen in het commentformulier onder de video op YouTube, ook als je deze vlog elders ziet. Alle vragen die voor woensdag 7 augustus worden gesteld kunnen in aanmerking komen. Dus je kunt je vraag stellen tot en met 6 augustus.

En verder gaan we vooral ervaring en zien hoe dit avontuur verloopt. Ik hoop dat je met me mee wilt gaan op deze reis in ieder geval.

Wil je zeker weten dat je niks mist, abonneer je dan op mijn kanaal en druk op het belletje zodat je bij iedere upload een notificatie krijgt. Om Cody Wanner te citeren: Let’s do this thing!

Bedankt voor het kijken en op naar de volgende vlog. En die is er morgen al!

Check het youtubekanaal van Amy Landino, de godmother van VEDA.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.