Categorieƫn
Strips

80 jaar Batman

30 maart 2019 is het 80 jaar geleden dat Detective Comics #27 uitkwam. Hierin stond het eerste optreden van Batman. Daarom vieren we die dag dat deze bijzondere superheld 80 jaar is geworden.

De avond ervoor mocht ik bij Met het oog op morgen van de NOS praten over Batman. Over wie hij is en hoe de stripmakers en filmmakers ervoor hebben gezorgd dat hij nog steeds relevant is. Erg leuk om weer te doen, want Batman is een van mijn favoriete superhelden. Spidey zal altijd op 1 staan, maar Bats staat zeker op de daarop volgende plek in mijn favorietenlijstje.

Luister hier de aflevering terug. Mijn item begint op 48:13.

Zendelingswerk
Ik vind het altijd fijn als reguliere media aandacht hebben voor popcultuuronderwerpen zoals de verjaardag van Batman. Dat biedt mij de kans om mensen te vertellen dat comics over veel meer gaan dan over superhelden die met schurken vechten. Dat comics de wereld waarin we leven reflecteren en je soms laten nadenken over deze wereld. Wie weet besluiten mensen hierdoor om weer eens een comic open te slaan.

Catwoman feliciteert Batman met zijn verjaardag. Schlderij: Romano Molenaar.

Tweede superheld
Batman werd in 1939 gecreĆ«erd door Bob Kane en Bill Finger. De uitgeverij wilde namelijk nog een superheld omdat Superman, die een jaar eerder werd geboren, zo’n succes bleek. Daarom is Batman in veel opzichten het tegenovergestelde van Superman: een normaal mens zonder superkrachten. Een nachtwezen in plaats van een kleurrijke figuur als Superman.

Grappige feitje en vast geen toeval, maar dezelfde week kwam ook Detective Comics #1000 uit. Dat een reeks zo’n hoog nummer haalt zal in de toekomst steeds zeldzamer worden, want uitgeverijen als Marvel en DC, beginnen steeds vaker weer bij nummer 1 met tellen. De series worden dus telkens opnieuw opgestart. Een en ander heeft te maken met het feit dat nummers-1 vaak heel goed verkopen.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.