Categorieën
Minneboo leest Strips Video Vlog

Hazes, stripbiografie over een Nederlandse cultheld | Vlog 88

Zo veel culthelden hebben we nu ook weer niet in Nederland. Ik beschouw volkszanger André Hazes namelijk als cultfiguur.

Of je nu van zijn muziek houdt of niet, je kent z’n nummers ongetwijfeld wel. En daarbij was Hazes een markante persoonlijkheid. Niet zo gek dus dat scenarist Jan-Willem de Vries en striptekenaar Ben Westervoorde een stripbiografie over Hazes hebben gemaakt. Het tweede deel van deze trilogie is net uitgekomen.

Zweet beschrijft het leven van André Hazes van 1977 tot 1990.

Hier kort de flaptekst:
Met het zweet op zijn voorhoofd en het geluid op z’n hardst staat André op het podium. Het publiek schreeuwt mee. Van bouwvakkers tot chirurgen, heel Nederland houdt van hem! André Hazes is op zijn top, Hij zit vol levenslust en humor! Hij heeft een goede bodyguard en de liefste vrouw ter wereld. Zij schenkt hem ook nog eens een prachtige zoon: Melvin. Maar toch… Steeds vaker is er die vreselijke spanning voor de concerten. Een spanning die slechts met alcohol kan worden bedwongen. Een spanning die alles bedreigt wat goed is.

Eerder sprak ik met Ben Westervoorde over het eerste deel, Bloed, waar hij toen mee bezig was.

Hier meer over Hazes #2: Zweet.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “Hazes, stripbiografie over een Nederlandse cultheld | Vlog 88”

Het zal vast een interessant verhaal zijn… deze periode 1977-1990 zou mij vooral zeker het meeste aanspreken. Grappig is dat ik me het fenomeen Hazes herinner – maar geen van zijn liedjes zou kunnen noemen. Weet wel dat mijn moeder en tantes van zijn muziek hielden.
en ja … “Weinig culthelden” – waarschijnlijk helaas dan toch meer kut-helden…

Haha, ja, de ene z’n held is de ander z’n vijand zeg maar. Maar er moeten toch meer Nederlandse culthelden zijn dan Hazes en Herman Brood?

Qua komieken – voor mij – zijn van Kooten en de Bie EN Freek de Jonge absolute CULT-helden – heb Freek een paar keer in NL live gezien EN een keer in NZ toen ik hier net was heb ik hen zelfs ontmoet na een speciaal optreden. Qua muziek zou ik Robert Long dan willen nomineren als cult-held – zijn teksten toen staan nog steeds stijf recht op in deze tijd.

Reacties zijn gesloten.