Categorieën
Strips

Stripfiguren aangepast vanwege politieke correctheid

Journalist Marlies van Leeuwen van het AD interviewde mij van de week over stripfiguren die in de loop der tijd zijn aangepast vanwege politieke correctheid.

Aanleiding hiervoor was een personage uit de animatieserie The Simpsons dat te stereotiep zou zijn en beledigend volgens sommigen. Let wel: Apu Nahasapeemapetilon, de Indiase supermarkteigenaar, zit al in de serie vanaf het begin (1989) en is nu opeens een probleem. En dat terwijl je makkelijk kunt beargumenteren dat alle personages stereotypen zijn.

De eis dat Nahasapeemapetilon opeens aangepast moet worden of zelfs verdwijnen, is een typisch teken van deze tijd waarin politieke correctheid veel verziekt. Dit leidt onder andere tot (zelf)censuur, de beperking van de vrijheid van meningsuiting, heksenjachten en meer verdeeldheid.

Lees hier het artikel in het AD.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Stripfiguren aangepast vanwege politieke correctheid”

Heb je Demolition Man al eens gezien? Dit oude Stallone vehikel is gewoon eng. De film stamt uit 1993 maar beschrijft de wereld van 2018 vrij goed.

@Dennis: Damn, daar heb je een goed punt. Ik kan me die scène nog herinneren dat Stallone zijn kont af moest vegen met schelpen ofzoiets, en dat hij daarom flink liep te vloeken. Iedere vloek leverde een bon op en op een gegeven moment had hij genoeg om normaal naar de wc te gaan. Daarin schuilt een goede metafoor voor onze tijd nu. Overigens vind ik het heerlijk om films met die oude actiehelden weer te zien. Je mag me altijd wakker maken voor een goede actiefilm uit de jaren tachtig en negentig met Stallone of Arnold. Het soort makkelijkheid wat dan nu toxic wordt genoemd door SJW.

Reacties zijn gesloten.