Categorieën
Minneboo leest Strips

Een Spawny Halloween

De cover van Spawn #88 is heel toepasselijk op Halloween:

Na ongeveer tweeënhalve maand Spawn comics lezen heb ik nummer 100 bereikt. Dat nummer is een mijlpaal op zich, maar wat mij vooral opvalt is dat ik nog geen genoeg heb van deze serie. Dankzij Spawn was het de afgelopen tijd elke dag Halloween, want het verhaal heeft nogal wat horrorelementen. Spawn is immers opgestaan uit de dood en wordt geacht te strijden voor de demon Malebolgia uit de hel. Hij moet de oorlog tussen hemel en hel beslechten. Zelf ziet hij er ook niet heel fris uit: beetje een combi tussen een zombie en een superheld.

Verrassende wendingen
Het leuke aan de serie is dat schrijver Todd McFarlane en later ook Brian Holguin alle kanten opgaan en vaak met verrassende wendingen komen. Daarom vind ik het dus nog steeds fijn om Spawn na honderd nummers te lezen. Bijvoorbeeld, Spawn bestrijdt de misdaad met harde hand. Als kindermoordenaar Billy Kincaid na een veel te korte straf op vrije voeten komt en meteen weer jacht maakt op kinderen, executeert Spawn hem. De comic erna gaat volledig over Kincaid die er langzaam achter komt dat hij in de hel verkeert. Veel comics later komt zijn geest weer op aarde en neemt hij bezit van mensen, waardoor Spawn weer met hem te maken krijgt.

Je ziet dat McFarlane een scala aan bekende verhaalelementen gebruikt, maar uiteindelijk toch met een heel nieuw origineel en spannende strip komt. Dat vind ik er zo goed aan. En ik geniet erg van de bijpersonages zoals de wraakengel Angela en de rechercheurs Sam Burke en Twitch Williams.

Ook heb ik genoten van de prachtige, levendige en expressieve tekeningen van McFarlane en Greg Capullo. Op dit moment moet ik erg wennen aan de tekenstijl van de nieuwe tekenaar Angel Medina die het vanaf #100 overnam van Capullo.

Angela. Greg Capullo.

Need More Halloween
Die dagelijkse injectie van de Halloweeneske Spawn had ik wel nodig de afgelopen maanden. Behalve de nieuwe Halloweenfilm die ik recent in de persvoorstelling zag en waar ik van genoten heb, heb ik dit jaar niet veel aan dit leuke feestje gedaan. Nou ja, ik heb wel meerdere vlogs gemaakt die aan Halloween verwant zijn, maar daar is het dan ook wel bijgebleven. Die vlogs liepen op YouTube ook niet zo heel goed. Kennelijk kunnen andere Halloweenfans mijn kanaal nog niet vinden. Toch vond ik het leuk om ze te maken. Creatief bezig zijn met je favoriete feestdag, beter kan haast niet.

Tenzij Halloween ook meteen mijn geboortedag was geweest. Jarenlang werd ik op mijn verjaardag gemarteld met het feit dat de Koningin ook haar verjaardag vierde, maar sinds Prins Pils koning is, heb ik daar gelukkig geen last van. Ik had het echter nooit erg gevonden als ik op 31 oktober geboren was. Het was dan nog toffer geweest als ik dan ook in de Verenigde Staten was geboren. Het land waar Halloween gemeengoed is.

Ik had graag in New England gewoond of in Maine, een van de provincies aan de Oostkust waar spookverschijnselen een mooi passend decor hebben. Stephen King laat zich al jaren inspireren door Maine. In ieder geval staat een bezoek aan Salem en dat soort plekken nog op mijn verlanglijstje. Tot het zover is, want die reis laat nog wel even op zich wachten, vermaak ik me met Halloweenfictie zoals Spawn.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Een Spawny Halloween”

Jammer dat er niet zoveel Halloween liefhebbers waren voor die vlogs. Misschien was iedereen veel te druk met hun Inktober doodles, hahaha… mijn verjaardag is dezelfde als die van Stephen King… ik kwam daar achter toen ik als jong ventje voor het eerst Ogen van Vuur had gelezen. Lang, lang voordat er computers waren en of internet.

Cool! Jarig op dezelfde dag als de meester zelf! Ben je een King-fan? Ik wel. Een paar jaar geleden las ik mijn eerste Kingboek, over de moord op Kennedy, en was meteen verkocht. Ik kende zijn werk al via de verfilmingen, maar zoals je weet zijn die heel wisselend van kwaliteit. Ze zijn wel altijd vermakelijk trouwens.

Ben je blij dat je met Inktober hebt meegedaan? Wat heeft het je gebracht behalve 31 nieuwe tekeningen? 😉

Ja – ik ben altijd een enorme King fan geweest – heb alle boeken en een goed aantal boeken over King. Heb zelfs ook een diecast Christine in de boekenkast. Heb hem ooit ook nog eens een brief geschreven beging jaren 80 en zelfs antwoord gekregen. Heb ook nog een Bag of Bones boek met zijn handtekening. Maar… zijn latere werk boeide me niet meer zo…

Inktober was wel grappig – ik doodle toch vaak ’s avonds terwijl ik TV kijk – dus op zich geen probleem – was juist wel erg leuk om de andere versies te zien. Ik ben nu aan het experimenteren met dioramas – want ik ben erg gefascineeerd met TOY photography – dus ik hoop daar wat meer mee te doen ook. Maybe next year it could be OcTOYber – a different toy photo each day.
https://www.deviantart.com/eriq/gallery/?catpath=%2F&edit=0&q=toy

oops – zie ik denk zelfs in het engels tegenwoordig.

Reacties zijn gesloten.