Categorieën
Juniorpress Strips

Nederlandse Marvel-uitgaven stoppen

In september 2017 stopt Standaard Uitgeverij met de Nederlandse versies van Marvel Comics.

En daarmee komt er na twee jaar dus toch weer een einde naar Nederlandse Marvel Comics. Standaard Uitgeverij begon in 2015 met een reeks series die begonnen bij het zogenaamde Marvel NOW!. Toen schreef ik voor Stripgids een artikel over deze lijn.

Kennelijk lopen deze Nederlandse Marvel-strips dus niet lekker in België en Nederland. Ik vermoed dat de meeste Marvel-lezers de Amerikaanse uitgaven volgen, en dat de jonge garde waar SU op hoopte eerder games speelt dan strips leest. Daarbij zullen mensen die de superheldenfilms van Marvel tof vinden, niet meteen ook de comics lezen.

Het zal ook niet geholpen hebben dat de uitgaven in Nederland lang niet overal te koop waren. Vroeger lagen de comics van Juniopress gewoon in de supermarkt en menig kiosk. Dat is een lange tijd geleden.

Een paar weken geleden kwam Stripspeciaalzaak.be al met dit nieuws, maar zoals je weet heb ik een paar weken in een bubbel hard zitten werken aan mijn boek, vandaar dat ik er nu pas mee kom.

Op basis van de aanbieding van stripverspreider Van Ditmar heeft de redactie van Stripspeciaalzaak.be de conclusie getrokken dat Standaard Uitgeverij met de comics zal stoppen, want die stonden niet meer in de catalogus. Natuurlijk hebben ze dit wel even gecheckt met de uitgeverij, die heeft laten weten dat ze het contract met Panini niet zullen verlegen.

De lopende verhaallijnen worden nog afgerond en daarna komt er dus wederom weer een einde aan Nederlandse Marvel-comics. Ben benieuwd of in de toekomst iemand het toch weer probeert, of dat het nu definitief bekeken is voor Nederlandse Marvel in de Lage Landen.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Nederlandse Marvel-uitgaven stoppen”

Ik denk dat de prijs per comic ook niet zal hebben bijgedragen. 6,99(?) kan een hoop geld zijn.

Die prijs is niet zo hoog als je je realiseert dat er drie Amerikaanse in een Nederlandse uitgave gingen. Voor losse Amerikaanse comics betaal je tegenwoordig 4 of 5 dollar. Ik vind de uitgaven van Standaard daarom niet duur.

Het zou me niets verbazen dat de jonge garde die wel strips lezen liever ook in het Engels leest. Bovendien vraag ik mij af of ze nota bene wel fysieke kopieën willen kopen als ze zo gemakkelijk online te vinden zijn via bijvoorbeeld Comixology. En dan heb je ook nog de groep die door flink doorzoeken er helemaal geen cent er voor weet neer te leggen…

@Tamara: dat is een interessante vraag die je daar stelt. Ik weet niet zeker of de jonge garde helemaal niets met papier heeft. Feit is wel dat het voor hen veel gewoner is om van een scherm te lezen. Veel scholen bieden al het lesmateriaal al zo aan, schijnt. Zelf hecht ik veel waarde aan papier. Ik lees strips ook wel digitaal, maar van een computerscherm, geen tablet. En dat is vaak uit noodzaak of handigheid, omdat de fysieke exemplaren moeilijk te krijgen zijn bijvoorbeeld. Of te kosbaar. Uiteindelijk geef ik toch de voorkeur aan papier. Maar zoals gezegd: geen idee hoe de kids daar tegenover staan. Als ze al strips lezen, wat over het algemeen wel veel minder gebeurt dan vroeger.

Reacties zijn gesloten.