Categorieën
Strips

Supergirl for president

Tijdens de Women’s March in Washington zaterdag liep actrice Melissa Benoist ook mee. Zoals je ongetwijfeld weet speelt Benoist Supergirl op televisie. Ze hield tijdens de demonstratie een heel ludiek bord omhoog:

supergirl-melissa-benoist

De demonstratie vond plaats een dag na de inauguratie van Trump, het seksistische manbeest dat nu in het Witte Huis zit. De mars, die ook in andere steden plaatsvond, is bedoeld als protest tegen Trump en voor vrouwenrechten. Ook in Amsterdam vond een soortgelijke mars plaats.

Naar verluid was Melissa Benoist een van de 500.000 demonstranten in Washington. Haar bord is natuurlijk een reactie op Trumps opmerking dat hij met gemak vrouwen in het kruis kan grijpen en een knipoog naar haar rol als Supergirl.

Ik vind dit soort voorbeelden van activisme erg inspirerend. Het is een fijn idee dat Benoist niet alleen een rolmodel is door hoe ze Supergirl op het scherm neerzet, maar ook door zich in het openbaar actief in te zetten voor vrouwenemancipatie.

Wat dat betreft was ze ook een prima kandidaat geweest voor het ere-ambassadeurschap van de VN. Die rol werd Wonder Woman toebedeeld totdat een seksistische petitie daar een einde aan maakte. Sterker nog, we kunnen eigenlijk wel een Supergirl, of beter Superwoman in het Witte Huis gebruiken. Hopelijk wordt Trump snel afgezet als president en kunnen de Amerikanen weer naar de stembus om dan weer eens een goede president te kiezen.

Benoist is trouwens te volgen op Instagram.

(Via Comic Book Resources).

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Supergirl for president”

@Michael, Ha, de betere clickbait. Je hebt me liggen. Had de foto al gezien.
Ik vraag me af of ze zomaar de link mag leggen van het productiehuis.

@Axel: Dat is een interessante vraag. Ik vind dat Benoist als privé persoon sowieso zo’n uitspraak mag doen en het erg grappig dat ze Supergirl erbij haalt. Als ze bij Warner Bros. /DC Comics slim zijn juichen ze dit toe, omdat dit goed past bij wat hun personage hoort uit te dragen. Maar goed, gezien de beroerde DC-films van de afgelopen jaren, weet ik niet zeker of ze bij Warner wel zo slim zijn.

@Michael, het is een zeer interessante denkoefening. Benoist dringt haar politieke opinie op, zinspelend op een personage waar ze uiteindelijk geen rechten op heeft. Dus ik vraag me af of haar “bazen” blij zijn met deze statement.

@Axel: Goed punt, ze heeft geen rechten op het personage. Maar ja, ze speelt wel Supergirl natuurlijk. In de ogen van het publiek is ze wellicht ook wel Supergirl. Aan de ene kant zeg ik dan: je hebt gelijk en ze moet oppassen met politieke uitingen, maar ja, aan de andere kant denk ik: iedereen die voor Trump is, is een sukkel. En aangezien Supergirl staat voor het goede en gendergelijkheid, hoort ze juist zo’n statement te maken. Fuck de aandeelhouders van DC Comics.

Bovendien loopt Benoist niet in haar superkostuum rond, maar als privé persoon, dus zal het wel loslopen.

Reacties zijn gesloten.