Categorieën
Strips

Rotterdam krijgt stripfestival

Hebben we de presentatie van de Stripdagen Haarlem net achter de rug, tref ik opeens dit bericht aan op de Facebookpagina van Robert van der Kroft. Rotterdam krijgt een serieus nieuw stripfestival genaamd Cross Comix Rotterdam. Een intitiatief van Van der Kroft, Hanco Kolk en Erik de Graaf.

cross comix rotterdam

Eindelijk kunnen we bekend maken dat we aan de vooravond staan van een groot nieuw jaarlijks stripfestival:
‘Cross Comix Rotterdam’.

Een idee dat al een paar jaar broedt: het ultieme crossover festival. In het centrum van Rotterdam: de Doelen, Pathé, Schouwburg, maar ook Kunsthal, Boijmans zullen de plekken zijn voor films (Marvel films, anime), muziek (the Gorillaz, Hatsune Miku), theater (Kamagurka, Urbanus), expo (Mattotti, Hewlett), architectuur, fotografie, games, street-art, enz.
Een gigantisch stripfestival, maar zónder de bekende bananendozen, of handelaren. Een echt ‘festival’ dus, beslist geen ‘beurs’.
Het achterliggende doel is om het grote publiek (de 16,5 miljoen ándere Nederlanders) duidelijk te maken dat ‘strip’ niet alleen in de bekende stripboeken te vinden is, maar dat je ‘strip’ als 9e kunst óveral tegenkomt: in films, muziek, theater, museum, galeries, maar ook in vliegtuigen, in de journalistiek, de handleiding van Ikea, met pasen, of zelfs op de kermis moet het gaan opvallen..

Op zaterdag 8 oktober 2016 vindt een kleinere introductie-pilot-versie van het festival plaats in alle zalen, hallen en foyers van de Rotterdamse Schouwburg, van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht (met slotfeest). Dit jaar een compact festival, op maar één enkele lokatie, vooral bedoeld voor pers en genodigden, maar ook gewoon toegankelijk voor alle andere geïnteresseerden.
Van zaal tot zaal het idee achter ‘Cross Comix Rotterdam’ proeven, en ontdekken wat de bedoeling is. En meteen de plannen horen en zien voor de eerste grote weekend-versie, najaar 2017.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.