Categorie├źn
Strips

Haagse Harry en superhelden op Stripdagen

stripdagen-2015De Stripdagen, georganiseerd in opdracht van het Stripschap, niet die in Haarlem, gaan verhuizen naar De Broodfabriek in Rijswijk. Ze vinden volgend jaar op 27 en 28 februari plaats. Superhelden en Haagse Harry krijgen speciale aandacht in deze 48ste editie.

Ik geef toe: de laatste paar jaar nam ik niet de moeite om de Stripdagen te bezoeken, want het was toch vooral een beurs voor leden van het Stripschap. Als stripjournalist had ik er weinig nieuws te zoeken. Berichten die ik hoorde van verkopers die nog wel de moeite namen om op de beurs te staan, stemden ook niet vrolijk. Toch hoor ik de laatste tijd allerlei berichten over een nieuwe start onder leiding van Ton Schuringa die nieuwe festivaldirecteur is. De website ziet er in ieder geval al fris uit.

Hieronder het persbericht dat vandaag in mijn inboxje plofte:

De Stripdagen gaan verhuizen! De 48e editie van het jaarlijkse nationale stripfestival gaat plaatsvinden in De Broodfabriek in Rijswijk, en wel op 27 en 28 februari 2016.
Deze, op alle manieren uitstekend bereikbare, locatie onder de rook van Den Haag, biedt de mogelijkheden en faciliteiten voor de schaalvergroting en uitbreiding van activiteiten die het festival nodig heeft. In een vernieuwde organisatiestructuur wordt hard gewerkt om er een feest van te maken waar een weekend eigenlijk te kort voor is; niet alleen voor de echte stripliefhebber, maar ook voor een breed publiek van alle leeftijden.

Het gaat goed met de strip. Verkopen zitten in de lift, zelfs van klassieke strips (Asterix!) gaan recordaantallen over de toonbank en op stripveilingen worden topbedragen geboden. Het beeldverhaal neemt een centrale plaats in in de beeldcultuur die ons omringt. De Stripdagen presenteren op allerlei manieren de stand van zaken over de hele breedte van het striplandschap.
Dit jaar staat onder meer de kruisbestuiving tussen strip en film centraal; met name de superheldenfilms en -televisieseries zijn razend populair. Daarnaast is er aandacht voor cosplay en manga. Bovendien vormt deze edities van het festival een hommage aan de legendarische stripheld Haagse Harry en zijn, vorig jaar overleden, geestelijke vader Marnix Rueb. Zoals altijd wordt er ook aandacht geschonken aan stripjubilea, zoals die van Tom Poes, Batman, Lucky Luke en Agent 327.

Rond de sterk uitgebreide programmering wordt op de website van De Stripdagen al een tipje van de sluier opgericht.
Zoals ieder jaar wordt op De Stripdagen ook de Stripschapprijs uitgereikt, de meest prestigieuze prijs op stripgebied. Over een paar weken wordt de winnaar van de Stripschapprijs en de (nominaties van de) diverse jaarprijzen bekendgemaakt.

Alle informatie over het festival is te vinden op de immer uitdijende website: www.destripdagen.nl
. Wie De Stripdagen volgt op Facebook of Twitter, is altijd bij.

De Nieuwe Stripdagen vinden plaats op 27 en 28 februari 2016. Openingstijden: 10:00 – 17:00 uur. Locatie: De Broodfabriek, Volmerlaan 12, Rijswijk (ZH). De Stripdagen worden georganiseerd door Stichting De Stripdagen, in opdracht van Het Stripschap, Nederlands Centrum voor Belangstellenden in Strips.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.