Categorieën
Striprecensie Strips

Striprecensie: Tin Lizzie #1 – De mooiste van Ponchatowla

Het stripalbum Tin Lizzie #1: De mooiste van Ponchatowla biedt fijn en onschuldig vermaak.

tin_Lizzie_01De bewoners van Ponchatowla, Mississippi kijken in de zomer van 1908 hun ogen uit als de eerste automobiel van het dorp van de radarboot wordt getakeld. De nieuwste aanschaf van kolonel Lebey wil hij laten ombouwen tot tractor om dienst te doen op zijn plantage. Een taakje dat zijn voorman Rhod moet uitvoeren, maar zodra de kolonel en zijn vrouw een weekje weg zijn, reist deze samen met Jake Lebey, de 11 jarige kleinzoon van de kolonel, met de auto af naar New Bay. Daar woont een oude geliefde van Rhod die inmiddels een rijzende ster is. Het wordt voor Rhod, die tamelijk onhandig is wat vrouwen betreft, nog een hele klus om haar hand te winnen. De auto, die van Rhod de naam Tin Lizzie heeft gekregen, speelt hierin een cruciale rol.

Tin Lizzie: De mooiste van Ponchatowla ontbeert weliswaar grote verrassingen, maar is verder een vrolijk en aangenaam avontuur dat met name jonge lezers goed zal aanspreken. Tekenaar Dominique Monféry hanteert een geanimeerde, karikaturale tekenstijl die mij deed denken aan de stijl van Disney-animaties. Niet zo gek, want de tekenaar en scenarist Thierry Chaffoin hebben in het verleden voor Disney gewerkt. De inkleuring van Julia Weber geeft de illustraties een enigszins schilderachtig tintje en verhogen de nostalgische sfeer.

Tin Lizzie_01_paginaHet verhaal beslaat twee albums waarvan het eerste recent werd uitgegeven door Gorilla Avonturenstrips, het label van Strip2000. Deel 2 verschijnt in september.

Thierry Chaffoin & Dominique Monféry. Tin Lizzie #1
Strip2000, Hardcover €14,95

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.