Categorieën
Bloggen

Alleen maar positief bloggen kan ik niet

‘Ik ga alleen nog maar positieve dingen bloggen,’ denk ik wel eens. ‘Dus ik publiceer alleen over strips en films die ik goed vind. En verder wil ik vooral mooie dingen laten zien, om het leven te vieren en liefde te delen!’

latte-art1Ja, ja, ik weet het – zo klink ik als een bloghippie. Niet dat het erg is, want mooie dingen delen werkt volgens mij ook een betere wereld in de hand. Of in ieder geval een iets minder sombere instelling bij de ontvanger en bij mijzelf. Dat moet al genoeg zijn.

Schaduwzijde
In de praktijk werkt het helaas niet zo. Bij mij althans niet: negatieve dingen vallen mij immers ook op. Sterker nog, die lijken vaak heftiger aanwezig en blijven langer hangen dan positieve dingen. Ik kan ook best chagrijnig zijn. Een zeikerd soms. En dingen die mij boos maken – domme politici, de hebzucht van bankmannetjes of vernieling – daar wil ik het ook graag over hebben. Die dingen moet ik kwijt.

Daarover praten en ideeën met anderen delen, positieve of negatieve, lucht op. Dus in wezen heeft het spuien van negatieve zaken vaak ook een positief effect. In ieder geval op mij.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “Alleen maar positief bloggen kan ik niet”

Af en toe even van je af mopperen is ook best lekker hoor. Dan ben je het kwijt en blijf je niet in dat gevoel hangen. Zolang je geen chronische mopperkont wordt is er niks aan de hand. En als journalist mag er ook van je verwacht worden dat je het benoemt zoals het is. Als een boek, een tekenaar of een verhaal zuigt dan is dat gewoon zo…

@Jooper: Ben ik met je eens, even lekker mopperen kan heel bevrijdend zijn en opluchten. Net als flink vloeken soms. Toch schrijf ik liever recensies over strips en films die ik goed vind dan die ik slecht vind, zoals laatst met Fantastic Four. Na het zien van de film had ik het gevoel twee uur weggegooid te hebben. Om daarna ook nog eens drie uur weg te gooien aan het schrijven van een recensie waarin ik zeg hoe slecht de film wel niet is, vond ik helemaal zonde.

Boosheid en irritatie zijn geweldige brandstof om in beweging te komen. Die onder het tapijt proberen te vegen met positieve gedachten is eeuwig zonde van de brandstof en op termijn kun je er ziek van worden. Nee, dan beter in actie komen.

Reacties zijn gesloten.