Categorieën
Bloggen Strips

Strips kun je op allerlei manieren aandacht geven

Als journalist ben ik veel bezig met het medium strip, ook op mijn blog. Maar dat hoeft gelukkig niet alleen maar door albums te recenseren.

michaelmetbuffy1Waarom ik blog? Omdat ik het leuk vind en omdat ik een sterkte behoefte voel me via dit medium uit te drukken. Ook is het een perfecte manier om via een andere weg strips onder de aandacht te brengen. En dat vind ik erg belangrijk. (En nee, gelukkig zijn er veel blogs en sites waar dit gebeurt. Ik ben zeker niet de enige die over strips publiceert.)

Waarom ik zoveel over strips schrijf? Als journalist ben ik heel veel met strips bezig. Dat komt voort uit mijn passie voor het beeldverhaal, vandaar dat ik er ook veel over publiceer op dit blog. Onder andere door recensies te schrijven, maar ook door nieuwe uitgaven aan te kaarten op andere manieren. Ik vind het heel erg leuk om stripmakers te interviewen over hun werk bijvoorbeeld of om lang te turen naar een stripplaatje en kijken wat dat oplevert.

Eigenlijk ben ik niet zo fan van recenseren. Dat klinkt misschien gek, want ik schrijf veel recensies van strips en films, maar het is toch zo. Ik vind dat een goede recensie aan bepaalde kenmerken moet voldoen, bepaalde regels volgt en een specifiek stramien. Daarbinnen kun je een veel spelen als schrijver, maar toch heb vaak zin om mij aan die regels te onttrekken.

Daarom heb ik de rubriek Minneboo leest in het leven geroepen: zodat ik uitgaven kan behandelen op een andere manier, bijvoorbeeld door het over een tekenstijl of tekenaar te hebben of over een bepaald thema. Soms is het al voldoende om gewoon een cover te plaatsen en een korte synopsis van het verhaal te geven.

In ieder geval biedt de rubriek mij de kans op een meer persoonlijke wijze over een strip te schrijven. Die persoonlijke benadering hoort ook bij online publiceren en zorgt ervoor dat mijn stukken weer net iets anders zijn dan die van andere schrijvers. (Hoop ik.)

Zeker bij langlopende reeksen is het soms fijn om iets anders te schrijven dan een recensie, want bij doorlopende verhalen kopen de fans de albums toch wel, en een beginnende lezer zal toch bij eerdere delen moeten beginnen. Dan is het vaak dus al voldoende om aan te geven dat er een nieuw deel uit is, zonder heel diep op details in te gaan.

Tenminste, dat vind ik. En door de variatie hou ik het voor mezelf ook leuk om die grote stapel strips door te werken. Ik merk in de praktijk echter dat niet voor iedereen de strekking van een artikel duidelijk is. Hoewel ik onder Minneboo leest een duidelijke disclaimer publiceer over het doel van de rubriek, worden die stukken toch vaak gezien en op Facebook aangeduid als recensies.

Tja. Ik weet niet wat daar de oplossing voor is. Ik denk dat mensen al snel denken dat als je over een album schrijft dat het een recensie is en ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik die visie kan veranderen.

Misschien is zo’n disclaimer niet genoeg.

Misschien maakt het uiteindelijk ook niet veel uit, behalve dan dat ik laatst een reactie onder een stuk kreeg van iemand die wilde weten wat ik nu van het betreffende album vond.

Misschien hebben de lezers wel vooral behoefte aan recensies.

Wat vind jij en waar heb jij vooral behoefte aan als stripliefhebber en bezoeker van dit blog?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

8 reacties op “Strips kun je op allerlei manieren aandacht geven”

Ik begrijp je volledig! Ik zit enigzins in hetzelfde schuitje. Ik heb dik 10 jaar muziek gerecenseerd,voor diverse online media en de laatste jaren via mijn eigen YouTube kanaal. Maar ik werd op een gegeven moment recensie moe. Misschien ook door de hoge werkdruk en een teveel aan matige albums, maar uiteindelijk ben ik gestopt. Ik ben overgestapt op strips, omdat ik toch graag video’s maak over iets en een bezoek aan het Stripfestival in Breda deed de liefde voor de strips weer in mij ontwaken. Hoewel ik aanvankelijk stoer riep dat ik strip recensies maakte en zelfs nazoek werk deed om te zien waar een recensie precies aan moest voldoen, heb ik een tijd geleden mijn roer omgegooit en mijzelf ‘strip vlogger’ genoemd. Dit dekt volgens mij beter de lading: ik maak een vlog over een stripalbum of stripfiguur en zeg daarin wat ik erover wil zeggen. Ik vindt voor mezelf die vrijheid ook belangrijk 🙂

Om even on topic te gaan: ik lees jouw blog, omdat ik benieuwd ben naar jouw mening over een strip of comic. Uiteraard vorm ikzelf mijn eigen mening, maar ben ook vaak benieuwd hoe anderen iets ervaren. En omdat jij toch vaak andere dingen bespreekt, leer ik ook nieuwe dingen kennen. Dat vindt ikzelf ook leuk en ik hoop dat mijn vlogs mensen ook (soms) helpen om nieuwe strips te ontdekken.

@Marcel: Vloggen is inderdaad een mooie manier om strips onder de aandacht te brengen. Voel jezelf daarin vooral vrij om te doen wat je wilt. Zelf maak ik liever video’s waar we stripmakers in actie zien of een interview, en omdat jij daarnaast besprekingen doet, vullen we elkaar mooi aan op YouTube. 🙂

Altijd goed om te horen waarom mensen op mijn blog komen, dus dank voor je uitleg. Zoals je gemerkt hebt, geef ik dus niet altijd mijn mening over een bepaalde strip, maar behandel ik ze ook anders.

Waar ik zelf altijd wel naar uitkijk zijn de werkmethoden van de tekenaars. Wat gebruiken ze, hoe gebruiken ze hun materiaal. Hoe krijgen ze (bijvoorbeeld) autobanden perfect rond of elliptisch met een pennetje? Ik sta daar altijd verteld van. Meer het technische van het stripvak dus eigenlijk.

Naast stripliefhebber ben ik ook zelf blogger en vooral lezer, ik vind het leuk om verrast te worden, juist die diversiteit in alles wat je schrijft en je persoonlijke noot en dus niet altijd een recensie vind ik fijn. Het vragen naar wat je dan van het album vond kan prima in een reactie, dat is het mooie en interactieve van online publiceren. Het wel of niet beantwoorden is ook je eigen keuze en die vrijheid heb je! Ik vind het net als Frank ook erg leuk om tekenaars aan het werk te zien, maar voel je niet verplicht om dat dan weer iedere keer te moeten tonen 🙂

@Frank @Daan: Dat technische aspect vind ik zelf ook erg interessant. Daarom vind ik het ook leuk om video’s te maken waarin we stripmakers aan het werk zien – al heb ik daar de laatste maanden niet veel tijd voor gehad. Het is ook erg leuk om te horen welk potlood ze gebruiken of welke penselen ze fijn vinden. Ik heb nog wel opnames liggen van Kenny Rubenis die een illustratie maakt tijdens de laatste Animecon, maar weet nog niet wanneer ik eraan toe kom om dat te monteren.

Ik lees liever geen recensies. Althans, geen negatieve. Ik vind het inspirerender om te lezen waarom iemand iets goed of mooi of lekker vindt. Nu is het verdwijnen van de kunst van het recenseren is al lange tijd een onderwerp waar ‘oude’ media zich druk over maken; die wildgroei van ongefundeerde meningen op internet. Maar ik vind het soms heerlijk om de persoonlijke meningen van anderen te lezen over films of strips. Uit online artikelen of comments filter ik zelf wel uit wat voor mij waarde heeft. Misschien hebben we in al die jaren voor internet en blogs wel te veel waarde gehecht aan recensies. Ik snap best de waarde van goed onderbouwde kunstkritiek en dat dat aan bepaalde spelregels moet voldoen. Maar ondertussen lees ik toch echt veel liever Minneboo leest.

“ondertussen lees ik toch echt veel liever Minneboo leest” Dankje, Remco! Dat is altijd fijn om te horen. Wat mij geregeld opvalt aan recensies in ‘oude media’, kranten, tijdschriften is dat dezelfde film nogal verschillend beoordeeld kan worden. Een film kan zowel vier als twee sterren krijgen. Weliswaar door andere recensenten, maar toch. Ook professionele recensies zijn onderhevig aan willekeur.

Reacties zijn gesloten.