Categorieƫn
Bloggen

De keuzen van een blogger

Als blogger heb ik soms het gevoel dat ik een spagaat verkeer: is mijn site een persoonlijk blog waarbij ik autobiografische momenten spaar of schrijf ik voor een strip- en filmminnend publiek? Eigenlijk allebei. En daarbij probeer ik het laatste op zo’n persoonlijk mogelijke manier te doen.

Kijk, er zijn genoeg websites en blogs online te vinden waar je het laatste stripnieuws en recensies kunt lezen. Zeker de laatste paar jaar zijn er veel boeiende blogs bijgekomen, vaak gevuld door een heel team redacteuren. Hetzelfde gaat op voor filmblogs en daarvan zijn er nog veel meer.

Ik hoef niet zonodig met de meute mee te lopen en de waan van de dag na te jagen. Dat doe ik wel als freelancer, want de publicaties waar ik voor schrijf zijn graag bij de tijd. Op mijn site kan ik echter van alles doen en laten wat ik wil. In theorie althans.

michaelmetbuffy2Wanneer ik strips behandel, doe ik dat graag zo persoonlijk mogelijk. Je krijgt mijn visie van het betreffende album of reeks. Dat maakt mijn artikelen anders dan de recensies op andere stripblogs. Ook behandel ik graag een stripmaker door een video over hem of haar te maken of een interview te doen. Ook unieke content dus.

Wel is het soms lastig om een keuze te maken tussen de grote hoeveelheid strips die uitkomen. Welke strip behandel ik wel, welke niet? Niet altijd is een boek mijn smaak, maar vind ik het toch belangrijk dat die strip onder de aandacht wordt gebracht. Ik krijg ook vaak verzoekjes van organisatoren om hun beurs of evenement onder de aandacht te brengen. Of ik daar gehoor aan geef hangt helemaal af van wie het vraagt en of ik het evenement boeiend vind. Toch blijft dat ook lastig.

Daarnaast heb ik de neiging, of beter gezegd behoefte, om mijn leven op een bepaalde manier te registreren via mijn blogposts. Bijhouden wat er speelt, wat mij fascineert en verwondert. Dat doe ik via mijn fotoblog Daily Webhead en dit blog. Filmframes is daar een voorbeeld van: het verzamelen van beelden uit de films die ik zie. Een rubriek die moeilijk bij te houden is, want ik kijk meer dan dat ik tijd heb om te bloggen. En daar gaat het dus vaak mis: hoe je het ook wendt of keert, het blog zal altijd een incompleet plaatje zijn. Je kunt niet alles bijhouden. Moet je ook niet willen, denk ik.

Toch: gisteren bladerde ik door mijn map met oude foto’s en dacht dat ik veel beeldmateriaal heb dat ik graag op Daily Webhead zou delen. Het gaat om foto’s die ik maakte voordat dat blog bestond. Erg leuk om plaatjes uit het verleden terug te zien. Het bekijken bracht een hoop herinneringen terug. Die foto’s online gaan zetten gaat behoorlijk wat tijd kosten. De vraag is of ik dat de moeite waard vind. Weer iets om te overwegen dus. Net als de vraag of ik de blogposts van Mike’s Webs, mijn allereerste blog, op deze wordpress-site ga importeren.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “De keuzen van een blogger”

Gewoon doen wat er in je opkomt, en oppassen dat wat je voor je eigen plezier doet niet als een verplichting gaat voelen…

Ik herken dat soort vragen natuurlijk wel. Zo denk ik er wel eens aan mijn wijkblog over te hevelen naar mijn persoonlijke blog maar hoewel de vraag regelmatig opduikt, heb ik nog geen reden kunnen vinden die sterk genoeg is het ook echt te doen.

Ik vind je persoonlijk gekleurde blogs het mooist om te lezen. Misschien omdat ik niet zo erg veel met strips heb maar als je bijvoorbeeld je persoonlijke achtergrond inzet om je voorkeur voor een strip de bespreken, dan ga ik er echt even voor zitten.

Blogvragen stellen is prima maar nog meer prima is gewoon doorgaan met bloggen.

@Peter: Zo lang als anderen ook bloggen op het wijkblog lijkt het me verstandig om dat blog in de lucht te houden. Sowieso wel voor de herkenbaarheid voor de andere wijkbewoners. Soms is het goed om specialistische content op een specifiek blog te plaatsen, lijkt me. Genoeg gesprekstof voor onze koffiedate volgende week vrijdag in ieder geval šŸ™‚

Ik blog voor mijn plezier en dat kan ik iedereen aanraden.
Wel probeer ik steeds een ander onderwerp te schrijven.
Hoewel trouwe lezers mijn stokpaardjes en hobbelpaarden wel herkennen.

Dolend op het internet, hop ik regelmatig van blog to blog.
Veelal reageer ik dan, vaak kom ik ook weer terug.

Vriendelijke bloggroet,

Reacties zijn gesloten.