Categorieën
Strips

Rondsluipen op landgoed Uuterwaerdt

Het stripplaatje van deze week is afkomstig uit Uuterwaerdt #1: Fout in de oorlog. We zien geschiedenisstudent Herald Berkhout door het landgoed Uuterweardt sluipen, op zoek naar bewijs dat de oude jonkheer Willem fout was in de oorlog.

uuterwaerdtBerkhout is zoon van de dienstbode en wordt min of meer gechanteerd door professor Van Ong: kom met het bewijs of je mag geen promotieonderzoek doen op de geschiedenis faculteit. Wat heeft zich tijdens de Tweede Wereldoorlog precies afgespeeld op het landgoed? Auteur Herman Roozen trakteert ons op verschillende versies van de gebeurtenis en enkele running gags die het mysterie wat verluchtigen.

Daniel van den Broek tekent het landgoed steevast met gebogen lijnen alsof we door een groothoeklens zitten te kijken. Hierdoor lijkt het gebouw te leven en ziet het er extra onheilspellend uit.

Uuterwaerdt verscheen eerst in Eppo voordat Strip2000 het onderhoudende verhaal dit jaar uitbracht als album.

Herman Roozen & Daniel van den Broek. Uuterwaerdt #1: Fout in de oorlog.
Uitgeverij Strip2000. € 8,95

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.