Categorieën
Strips

2500 dagen rust

In de refter van het Stadhuis in Haarlem hangt een indrukwekkende muur vol met 2500 afleveringen van de reeks Elke Dag RuSt van Ruben Steeman. Tot 27 juni kun je de tentoonstelling zelf aanschouwen.

Misschien toch een beetje te druk als behang, maar voor een bezoekje zeker de moeite waard:

Foto: Michael Minneboo
Foto: Michael Minneboo

Al ruim tien jaar tekent Steeman elke dag een illustratie voor zijn site elkedagrust.nl. Dat zijn al meer dan 2500 tekeningen. Ze zijn semi-autobiografisch, want Steeman geeft vaak een surrealistische draai aan de dingen die hij meemaakt. Veel van de personages hebben hun ogen dicht waardoor de tekeningen een verstilde kwaliteit hebben. ‘Door de gesloten ogen vraag je je sneller af wat de personages denken of voelen,’ aldus Steeman. Zo kun je zelf je eigen verhaal bij de afbeelding bedenken.

Overigens hebben niet alle personages hun ogen dicht, want soms is het nodig om het een en ander toch duidelijk te maken:

elkedagrust_expo2
Foto: Michael Minneboo

Recent besloot Steeman om alle 2500 tekeningen in een boek uit te brengen en vraagt daar via Voor de kunst een donatie voor. Inmiddels heeft hij 76% van de 12.600 euro binnen. Wie 70 euro betaalt krijgt het boek.

Elke dag RuSt
Grote Markt 2, Haarlem
De tentoonstelling is onderdeel van de Nieuwe Garde die gepresenteerd werd op de Stripdagen Haarlem.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “2500 dagen rust”

Ik heb hem gisteren gezien. Echt prachtig werk. De tekeningen zijn vaak heel herkenbare tafereeltjes. Ik was ook zeer enthousiast over het idee voor het boek, maar wel jammer dat 70 euro toch wel een drempel is, hoewel ik goed snap dat zo’n dikke pil zoveel moet kosten.

@Michael: Ja dat snap ik. Ik vind het die 70 euro ook waard, maar zie ook in dat het een flink bedrag is. Daarom probeer ik met deze blogpost het project aan nog enkele donateurs te helpen. 🙂

Reacties zijn gesloten.