Categorieën
Strips

Batman 75 jaar

De misdaadbestrijder van Gotham City, Batman, is vandaag 75 jaar oud geworden. Zijn eerste optreden in Detective Comics #27 kwam 30 maart 1939 uit. Uiteraard gaat dit feestjaar niet geruisloos voorbij en pakken DC Comics en moederbedrijf Warner Bros. uit met allerlei activiteiten.

Batman75_logo

In een persbericht sommen ze deze activiteiten netjes op. Zo wordt voor het eerst de Batman televisieserie met Adam West op DVD uitgebracht, ook komen er twee animatiefilms uit en een speciale dvd die het 25-jarig bestaan van Tim Burtons Batman-film viert. 23 juli is uitgeroepen tot Batman Day. Op verschillende locaties, strip- en boekwinkels, zullen er speciale activiteiten worden georganiseerd.

Batman heeft vele vaders
Een interessant detail van het persbericht zit in deze alinea:

‘The first published adventure of The Bat-Man (as he was then known) was in the May 1939 issue of Detective Comics #27, conceived of and drawn by a 22-year-old Kane with his frequent collaborator, Bill Finger, scripting the story. The character was so successful, that one year later the first comic book devoted exclusively to the Caped Crusader’s adventures, Batman #1, hit newsstands. In that issue, Batman battled The Joker and Catwoman for the first time.’

DetectiveComics27Jarenlang werd Bob Kane namelijk genoemd als de man die Batman uitvond en zijn stempel stond ook altijd op de comics, ook als hij deze niet had geschreven of getekend. Inmiddels weten mensen dat Bill Finger een flinke vinger in de Batman-pap had.

Sterker nog, je mag Finger gerust de co-creator noemen van Batman. In het boek Bill The Boy Wonder van Marc Tyler Nobleman uit 2012 onthult de schrijver dat Finger niet alleen verantwoordelijk was voor het bedenken van Batmans oorsprong – geen onbelangrijk detail in de Batman-mythe- , maar ook voor het uiterlijk van de held, Gotham City, zijn persoonlijkheid, het feit dat hij een detective is en de namen Bruce Wayne en Robin. Finger schreef veel van de eerste Batman-verhalen en bedacht ook veel van de kleurrijke schurken. Om maar wat dingen te noemen. Het is natuurlijk fijn dat Finger, die in 1974 stierf, de laatste jaren de credits krijgt die hij verdient. Het persbericht van Warner erkent Fingers betrokkenheid bij de creatie van Batman min of meer. Dit zal fans als Chris Sims veel genoegen doen.

batman_year-one

Batman is van ons allemaal
Het personage Batman bestaat 75 jaar een zal nog vele jaren voortduren. Net als personages als Sherlock Holmes, Don Quichot, Superman, Spider-Man en Peter Pan. Batman is een cultureel icoon en heeft zo lang overleefd omdat er telkens nieuwe creatievelingen met hem aan de slag gaan en nieuwe verhalen over hem vertellen. (De lijst van stripmakers is lang en ik zal binnenkort terugkomen op dit onderwerp.) Batman ademt in wezen altijd de tijdsgeest, en dat is ook wat Will Brooker beweert. Brooker schreef twee boeken over Batman. In Batman unmasked: Analyzing a Cultural Icon (2000) onderzoekt hij hoe Batman in de loop der jaren is aangepast aan de tijdsgeest. In Hunting the Dark Knight bestudeert hij de Batman uit de films van Christopher Nolan.

In deze TedX-talk van Brooker laat hij zien hoe Batman in de loop der jaren is veranderd, maar bovenal maakt hij duidelijk dat Batman van ons allemaal is, en dat er meerdere interpretaties van de held mogelijk zijn en dat al deze verschillende visies op Batman geldig zijn. Zolang dat het geval is, zal Batman blijven leven in  onze cultuur.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Batman 75 jaar”

Wat een frisse toestand op je blog, ziet er goed uit! Blijft btw mijn favo superheld, de donkere sfeer spreekt me altijd erg aan. Wat vindt jij eigenlijk van Ben Affleck als Batman?

@Jooper: Merci. Ik ben dit nieuwe template nog even aan het uitproberen. Net gekocht en op de site van de maker zag het er allemaal goed uit, dus plug en play. Maar helaas: veel van de mooie dingen gaan via shortcodes dus daar moet ik nog even induiken. Duurt nog wel even voordat ik alles naar wens heb, en ondertussen gaan we vrolijk door. Om even op je Batman-vraag terug te komen: ik heb geen bezwaar tegen Affleck als Bats en ben eigenlijk wel benieuwd hoe zijn intepretatie eruit gaat zien. Ik vond bijvoorbeeld George Clooney ook geen slechte Batman. Helaas zat hij wel in de verkeerde film, want Batman & Robin is niet om door te komen, maar dat maakte hem nog geen slechte casting keuze.

Zaterdag 13 september was het Batman Dag in Henk Comics & Manga Store te Amsterdam omdat de Vleerman van Gotham 75 jaar is geworden. Stripmaker Romano Molenaar maakte Batman-illustraties voor de fans en er liepen wat cosplayers rond.
Molenaar is de eerste Nederlandse stripmaker die voor DC Comics Batman heeft getekend. In deze video heb ik de opnames van die dag vermengd met de audio van een telefonisch interview met Romano dat eerder is opgenomen en dat ik met hem voerde voor mijn Batman-artikel in Eppo.

Lees ook:Batman in EppoVoorDeFilm: Batman (1989)Batman steelt de show in The Lego MovieDaily Webhead Video: Rik Willemen over A Song Called City Team up van Iron Man, Batman en Spider-Man

Reacties zijn gesloten.