Categorieën
Striprecensie Strips

Striprecensie: Victor & Vishnu op safari

victor_vishnu_1april

Deze strip is afkomstig uit het album Victor & Vishnu 3: Op safari dat zojuist is verschenen bij Strip2000. Het leek me vandaag – 1 april – een toepasselijke strip, vooral omdat deze het type humor van Jeroen Funke, de geestelijk vader van Victor & Vishnu, demonstreert: vrolijke kolder. De personages van Funke zien vlak voordat ze verzwolgen zullen worden door een dinosauriër nog de humor van de situatie in. En ach, het volgende verhaal huppelen ze weer gewoon vrolijk rond.

Mocht het nog niet duidelijk zijn: Victor is die beer met bril en Vishnu is half vogel, half aap.

In 2011 won Funke de Jan Hanlo Essayprijs voor een stripessay waarin Victor en Vishnu de hoofdrol spelen. In zijn stripessay pleit Funke ervoor dat we meer onbevangen moeten zijn, zoals kinderen naar de wereld kijken.

De wereld van Victor & Vishnu heeft ook wel iets kinderlijks: ze beleven avonturen met The A-Team, vliegen op een vliegend tapijt naar een andere planeet en ontmoeten figuren als Pinokkio, Robin Hood en herrie makende strandpiraten als ze lekker bruin bakken op vakantie. Ondanks al die kinderlijkheid kunnen Funkes twee helden soms ook een flinke denknoot kraken, zoals in het verhaal Leven na de dood, waarin nadenken over wat erna dit leven komt tijdens een potje badminton.

Ze hebben een leuke kijk op de wereld, die beer en het vogel-aapje. In een van de stripjes loopt het duo Reinaart de Vos tegen het lijf die hen probeert een niet-bestaand onzichtbaar huis aan te smeren. Tot verbazing van de vos zijn Victor en Vishnu erg tevreden met hun aankoop, want in een onzichtbaar huis hoef je nooit de rommel op te ruimen. En wat een lekker ruime gang heeft dat onzichtbare huis!

De strips in Op safari zijn in diverse uitgaven voorgepubliceerd. Ze hebben daarom verschillende formaten, wat de homogeniteit van dit album geen goed doet. Jammer ook dat de twee verhalen over het vliegende tapijt worden onderbroken door een strandavontuur. Een iets andere volgorde van de strips zou het album meer tot een geheel hebben gemaakt. Ook is er een verhaal opgenomen dat Funke oorspronkelijk voor Stichting Teken mijn Verhaal maakte: deze stichting laat verhalen van kinderen die door hun handicap zelf niet kunnen tekenen, door stripmakers verbeelden. Een mooi initiatief die stichting, daar niet van, maar qua kwaliteit blijft deze strip achter bij de rest van de geselecteerde verhalen. Wat mij betreft had het dus uit het album gelaten mogen worden.

Maar goed, dat alles neemt niet weg dat er voor de fans van Funke een hoop te lachten valt. En wie dat net als ik kan om onderstaande cartoon, kan gerust Op safari met Funke en zijn personages.

victor_vishnu_deo

Jeroen Funke. Victor & Vishnu #3: Op safari
Uitgeverij Strip2000, € 8,95
Isbn: 9789070060343

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.