Categorieën
Minneboo leest Strips

Minneboo leest: Captain America

Zojuist heb ik de eerste drie comics van de nieuwe serie Captain America gelezen en ik moet zeggen dat het vooralsnog een zeer vermakelijk verhaal is dat Rick Remender ons voorschotelt.

Captain-America-002_p015_jr

Marvel Now! zou het Marvel Universum moeten opschonen en van nieuwe spannende combinaties moeten voorzien. Ook door de wereld van Captain America waait een frisse wind dankzij een nieuw creatief team bestaande uit Remender en supertekenaar John Romita Jr. En we krijgen inderdaad een heel andere benadering van de Captain – toch sinds de begindagen van Marvel Comics een van de boegbeelden van de uitgeverij. De supersoldaat Steve Rogers vocht al tegen het kwaad-  tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral nazi’s – ver voordat ik in embryonale fase verkeerde.

In de nieuwe reeks wordt Rogers ontvoerd naar Dimension Z en valt in handen van Arnim Zola: een monsterlijke wetenschapper die het superserum dat Rogers zijn kracht geeft wil overbrengen op zijn twee kinderen. Captain America ontsnapt en neemt het jongste kind van Zola mee. Daar eindigt het eerste deel zo’n beetje. Comic #2 begint een jaar later: nog steeds zijn de supersoldaat en zijn geadopteerde kind op de vlucht voor Zola en alle monsterlijke wezens die Dimension Z bevolken. Captain America is een soort Conan de Barbaar geworden die door het onherbergzame gebied trekt en het tegen levensgevaarlijke monsters moet opnemen. Da’s wel andere koek dan wat superschurken verslaan in stedelijk New York.

Als Rogers en de jongen in handen komen van een primitieve stam genaamd The Phrox lijken hun dagen geteld, maar als blijkt dat de Captain niet een handlager van Zola is, wordt hij in de gemeenschap opgenomen. Toch, de omgeving mag dan vreemd voor hem zijn, Steve Rogers blijft wie hij is, en het duurt dan ook niet lang voordat hij het tegen de tiran die The Phrox onderdrukt opneemt.

Tussen de gevechten door heeft de Captain gelukkig tijd om zijn creativiteit te botvieren.
Tussen de gevechten door heeft de Captain gelukkig tijd om zijn creativiteit te botvieren. Hij schildert zijn verloofde die hij al een jaar niet heeft gezien.

Remender en Romita Jr. vertellen een onderhoudend verhaal vol verrassende wendingen en weten ieder deeltje te eindigen met de nodige cliffhanger. Remender wisselt de gebeurtenissen in Dimension Z af met flashbacks uit het verleden van Rogers. Zo zien we waar hij vandaan komt en dat hij moeizaam opgroeit in de crisisjaren, met een alcoholische vader en een bende straatschoffies die hem het leven zuur maken.

Vooralsnog biedt Captain America interessant leesvoer.

Rick Remenber & John Romita Jr. Captain America (2013) 1 -3
Marvel Comics $3,99 per deel.

Daarom Minneboo leest:
Maandelijks krijg ik van veel uitgeverijen stapels strips toegestuurd. Daar zit veel moois tussen, maar niet alles is geschikt voor de bladen en opdrachtgevers waar ik voor schrijf. Toch wil ik deze uitgaven onder de aandacht brengen. Daarom heb ik de rubriek Minneboo leest in het leven geroepen, om te laten zien hoe rijk en divers het medium strip kan zijn. De artikelen in deze rubriek zijn geen recensies (die teksten staan gepubliceerd in de bijhorende rubriek), maar kunnen thematisch zijn, een tekenstijl belichten of simpelweg een nieuwe uitgave kort aanstippen. Verwacht vooral veel recent verschenen strips, met zo nu en dan een album dat ik op dit moment lees en waar ik iets over kwijt wil.

 

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.