Categorie├źn
Media Video

Copyrightclaim ingetrokken

In december schreef ik dat ik via YouTube een copyrightclaim aan mijn broek had hangen vanwege een video die ik over stripmaker Fred de Heij had gemaakt. Volgens de videosite had ik namelijk gebruik gemaakt van een track van een ambient cd. Het idee alleen al.

copyrightclaim_youtube

Het grappige aan de zaak is dat het om het geluid van de zee ging, iets wat een ieder kan opnemen. Dat deze track van de BFM library afkomstig zou zijn, is dus klinklare onzin. Het geluid van de zee, het geluid van rollende golven, claimen als je bezit is natuurlijk bespottelijk. Daarom vocht ik de claim aan.

En zie, gisteren kreeg ik via de mail te horen van YouTube dat de claim is ingetrokken. En zo hoort het.

Overigens heeft deze zaak ook een positieve wending voor mij. Uit voorzorg, voor het geval de video door YouTube gewist zou worden, heb ik deze op Vimeo gezet. Al tijden had ik niet meer met dat account gewerkt, maar het viel me weer op hoeveel opties deze videoservice eigenlijk geeft. Je kunt bijvoorbeeld uit veel tumbnails kiezen of er zelf eentje uploaden, terwijl YouTube slechts de keuze uit drie thumnails geeft.

Goed, als niet-betalende klant moet ik bij Vimeo wat langer wachten, maar verder ben ik er wel weer blij mee. Ik ga er in de toekomst zeker meer gebruik van maken.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “Copyrightclaim ingetrokken”

Wat een sukkels, zeg …. het geluid van de zee …
Iedereen weet toch al lang al dat ik daar dibs op heb ….
Gelukkig loopt het met een sisser af. Nou ja, gelukkig .. eigenlijk wel heel logisch!

Absurde zaak. Sommige bedrijven of artiesten sue’en er in het wilde weg op los, in de hoop soms beet te hebben. Goed dat je je poot stijf hebt gehouden.

Reacties zijn gesloten.