Categorieën
Media Video

Copyright-claim van YouTube

Gekkenhuis. Vanmiddag zat ik een nieuwe aflevering van Daily Webhead te monteren waarin stripmaker Fred de Heij aan het werk is. Na het uploaden van de video kreeg ik opeens een copyrightclaim van YouTube aan mijn broek.

copyrightclaim_youtube

Het ging niet om de muziek, want die is van Marco Raaphorst en die gebruik ik met toestemming. Het gaat om de zeegeluiden die halverwege de video te horen zijn. Het geluid van rollende golven dus. YouTube claimt dat ik daarvoor “Nature Sounds-Rolling Ocean Waves of Clearwater, Florida for Deep Relaxation”, sound recording
BFM Digital” heb gebruikt. Maar dat is niet zo.

Sterker nog: nadat ik de claim binnenkreeg heb ik een heel ander audiofragment onder de video gezet en deze opnieuw geüpload. Vervolgens kreeg ik precies dezelfde claim aan mijn broek. Deze heb ik natuurlijk aangevochten.

Het stomme is alleen dat YouTube de klacht verkeerd heeft ondergebracht:

Reason for dispute This video contains the material at issue, but the material is in the public domain or is not eligible for copyright protection.

Nu heb ik daar wel de onderstaande uitleg bij gegeven maar de kans is groot dat op grond van bovenstaande mijn bezwaar als niet-gegrond wordt verklaard. Nog vervelender is dat je na het verzenden van het formulier op geen enkele manier contact op kan nemen met de mensen van YouTube.

Explanation The track you listed is not the track I used in the video. Therefore, the claim does not apply.

Uitslag is pas op 19 januari 2013. Er kan van alles gebeuren, onder andere dat mijn account wordt gewist.

We gaan het zien. Maandag wil ik de video op mijn blog zetten. Mocht YouTube de content voor die tijd verwijderen, zet ik de Daily Webhead gewoon op Vimeo.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Copyright-claim van YouTube”

Hoi Michael,

Volgens mij is dit geen zware claim, maar slechts een melding dat muziek uit je video is herkend. Auteursrechthouders kunnen materiaal uploaden en Youtube gaat dan automatisch scannen. Zou wel interessant zijn als die scanmachine er dus klaarblijkelijk ook naast kan zitten!

Maar pas bij een copyright strike geldt 3 strikes is out en kan je account worden geblokkeerd. Dat is nu niet het geval. Je video is nog steeds te zien en te horen? Benieuwd hoe het afloopt!

Groet,
Jasper

Hey Jasper,

Bedankt voor je reactie.

Normaliter zou ik er inderdaad geen punt van maken. Dit is de tweede keer dat ik een copyrightclaim van YouTube krijg. De eerste was terecht: ik had muziek van Badly Drawn Boy gebruikt. Toen verscheen er slechts een banner halverwege de video die makkelijk weg te klikken is. Dit keer heb ik besloten om de claim aan te vechten: het gaat namelijk niet om een liedje of ander soort herkendbare muziek, maar om geluid van de zee. Geluidseffecten die ik ergens vandaan heb gehaald, maar niet van de bron die YouTube claimt. De software om materiaal te vinden waar copyright op zit, zit er dus naast. Ik heb de video nu nog op verborgen staan omdat ik die maandag pas op mijn blog wil zetten en ondertussen heb ik de video ook op vimeo gezet. Daar heb je dit soort gezeur tenminste niet 🙂

Dat is inderdaad wel interessant, iemand die generieke zeegeluiden op youtube zet en ze dan claimt. Kan zelfs een listige truuk zijn om geld te verdienen.

Reacties zijn gesloten.