Categorieën
Striprecensie Strips

Başiboş: Getekend portret van Istanbul

In 2011 woonde en werkte tekenaar Gijs Kast een halfjaar in Istanbul. Hij tekende er een prachtig prentenboek over vol en debuteerde er in oktober mee bij de uitgeverij Harmonie.

Başiboş is Turks voor leeghoofd, maar kan ook afdwalen of verdwalen betekenen. Het prentenboek leest dan ook als een ontspannen wandeling door de stad, waarbij de tekenaar enkele markante momenten voor de lezer heeft vastgelegd.

Een ongeschoren verkoper op de markt die staat boven een berg gekleurde slipjes; een nors kijkende collega-koopman met op de achtergrond fel gekleurde roze jurken; een meisje dat verlegen lacht en naar beneden kijkt. Schetsmatige overzichtshots van de stad getekend in krachtige zwarte lijnen, afgewisseld met markante portretten van standbewoners, zwerfdieren en straatbeelden.

Beeldverhaal
Wat ik erg leuk vind aan het boek is dat de tekeningen niet op zichzelf staan, maar vaak een serie vormen met elkaar. Kast wijdt een paar tekeningen aan een kat die rond en door de benen van een meisje loopt bijvoorbeeld. Een enkele meeuw blijkt bij de omslag van de pagina onderdeel van een zwerm te zijn die gevoerd wordt door een meisje in een groene jas. Kast plaatst zijn rake observaties op deze manier in context met elkaar waardoor er sprake is van een losse vorm van sequential art, oftewel een beeldverhaal.

De beelden zijn zonder enig commentaar. Je mag je eigen verhaal eraan toevoegen.

Levend
De tekenhand van Kast is altijd heel herkenbaar vind ik. Trefzekere lijnen die een duidelijk beeld scheppen, maar die toch een schetsmatige kwaliteit bevatten, waardoor ze levendig blijven. Alsof de geportretteerden ieder moment van uitdrukking kunnen veranderen.

Gijs Kast tekent voor onder andere de Volkskrant, Het Parool, DJ Broadcast en Vrij Nederland. In 2009 kreeg hij de Dutch Design Award voor Best Illustratie voor zijn afstudeerproject Böhnhase. Tijdens oktober was er tijdens het ITEF (Istanbul Tanpinar Literature Festival) in Istanbul een expositie van zijn werk in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Gijs Kast: Başiboş
Uitgeverij De Harmonie, € 19,90
ISBN: 9789076168418

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Başiboş: Getekend portret van Istanbul”

Reacties zijn gesloten.