Categorieën
Media

Facebook gestolen?

Vanmorgen vond ik dit mailtje in mijn inbox:

Beste Michael,

Iemand heeft zich bij je Facebook-account aangemeld vanaf een computer, mobiel apparaat of vanaf een locatie die je niet eerder hebt gebruikt. Om veiligheidsredenen hebben we je account tijdelijk vergrendeld zodat je deze activiteit kunt bekijken en ervoor kunt zorgen dat niemand zonder jouw toestemming gebruikmaakt van je account.

Na het lezen heb ik mezelf weer braaf aangemeld bij Facebook en bleek inderdaad dat vannacht iemand vanuit Illinois heeft geprobeerd mijn Facebook te stelen. Geen idee waarom en wat iemand daaraan heeft, want er staat nu ook weer niet heel belangrijke informatie op mijn Facebook. In tegendeel, ik gebruik dat platform toch vooral om webcontent van elders te pluggen en een beetje bij te kletsen met bekenden en stripmakers.

Misschien was het een republikein die in mijn naam Mitt Romney wilde ‘liken’. Of iemand anders die geestig probeerde te zijn. Het is immers Halloween vandaag.

Uiteraard heb ik braaf meteen mijn wachtwoord veranderd. Nou ja braaf: zonder dat te doen kom ik zelf ook niet meer op mijn Facebook. Meteen kreeg ik weer een mailtje van Facebook:

Je hebt op 31 oktober 2012 om 1:35 je Facebook-wachtwoord gewijzigd.
Uit voorzorg is deze melding naar alle e-mailadressen verzonden die zijn gekoppeld aan je account.

Als je je wachtwoord niet zelf hebt gewijzigd, is je account misschien slachtoffer van phishing.

Dat is allemaal wel heel paranoïde als je het mij vraagt. Of zie ik dat verkeerd?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

5 reacties op “Facebook gestolen?”

Tja, onveiligheid en beveiliging gaan hand in hand. Op Facebook nog geen last gehad van ‘krakers’, op Twitter wel. Drie dagen geleden ontving ik dit bericht:

“Twitter believes that your account may have been compromised by a website or service not associated with Twitter. We’ve reset your password to prevent others from accessing your account. “

Vreemd eigenlijk. Je zou bijna denken dat die mailtjes van spammers komen… Maar kraken op Twitter heb ik inderdaad al vaker gezien. Dat je een DM krijgt waarin in het Engels staat dat iemand verschrikkelijke dingen over je loopt te beweren, met een leuk spamlinkje erbij.

Die mensen moeten inderdaad hun wachtwoord even aanpassen. Ze gaven toestemming aan een foute app om info te sharen, maar daar ben je van af zodra dat oude wachtwoord niet meer werkt.

Facebook geeft feitelijk geen ruk om je privacy, dus als zij met dergelijke berichten komen zou ik ze maar serieus nemen. 😉 Ze willen natuurlijk niet dat een ander met jouw profiel ervandoor gaat, want daar hebben de adverteerders niks aan.

Hmmm, zojuist kreeg ik deze melding ook. Snel maar weer even mijn account geactiveerd en een nieuw wachtwoord aangemaakt. De hacker kwam uit de VS. Misschien een James Bond-hater? 😉

Reacties zijn gesloten.