Categorieën
Strips

Stripmaker: Heb je nieuws, laat het weten

Zo nu en dan krijg ik een mailtje van een stripmaker die meldt dat hij met een speciaal project bezig is of dat er een nieuw album van hem uitkomt. Heel fijn vind ik dat, want wie weet kan ik iets met dat nieuws.

Foto: Roos Manintveld

Als stripjournalist probeer ik zoveel mogelijk op de hoogte te blijven wat er speelt op stripgebied in binnen- en buitenland. Ik spreek veel met stripmakers, uitgevers, publiciteitsmensen en stripverkopers. Daarnaast lees ik veel online: blogs en websites, Twitter en Facebook. Ook neem ik catalogi door. Ik ben altijd op zoek naar leuke en interessante onderwerpen om over te schrijven.

Geregeld word ik door publiciteitsmensen geattendeerd op zaken. En soms dus ook door stripmakers zelf en dat is erg fijn. Als stripmaker ben je immers ook zelfstandig ondernemer en daar hoort nu eenmaal promotie van je werk bij. Er gebeurt namelijk erg veel in de stripwereld en ik mis ook wel eens wat. Daarbij kan het geen kwaad om jouw nieuws eens extra onder de aandacht te brengen. Het liefste op een gerichte manier en op verschillende manieren.

Het is naïef om te denken dat als je social media inzet, mensen het wel zien. Je kunt wel herhaaldelijk over je nieuwtje twitteren en het op je blog zetten, maar dat is nog geen garantie dat mensen het ook opmerken.

Nee, er is online zo veel te lezen en te volgen, dat je bericht snel verborgen raakt tussen de rest. Het is beter om daarnaast een ouderwets persbericht te sturen. Het liefste ruim van tevoren en daarna nog eens vlak voor het nieuwsfeit gaat plaatsvinden. Een informeel, vriendelijk mailtje kan ook.

Ik schrijf voor verschillende media: het web, kranten en tijdschriften. Ik schrijf geregeld voor de VPRO Gids, Het Parool, NRC, Stripgids, Zone 5300 en Eppo. Sommige media vereisen dat er ruim van tevoren gepland wordt. Hoe eerder ik iets weet, hoe beter het is te plannen.

Dus beste stripmaker, mocht je een nieuwtje hebben, laat het weten via het reactieformulier op de site.

Een mailtje is niet meteen garantie dat ik er iets mee kan. Dat is afhankelijk van de interesse van mijn opdrachtgevers en de beschikbare ruimte in het blad. Maar het kan zeker geen kwaad. En als ik het interessant vind en toch niet ergens kwijt kan, dan kan ik er altijd nog over bloggen.

Laat maar komen, dat nieuws!

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Stripmaker: Heb je nieuws, laat het weten”

hoi Michael,

vier projecten waar ik momenteel mee bezig ben:
– Kunststripbeurs op 31 maart in Janskerk Utrecht (jou welbekend concept, behalve dat de organisatierol meer bij mij ligt nu).
– ‘Turkartoon’, met hardekerners van De Inktpot samenstellen van een expo van ± 20 hedendaagse Turkse striptekenaars voor a.s. april in Utrecht, plus uitgeven krant/catalogus over dit onderwerp. Zie turkartoon.blogspot.com
– Graphic Poem, project vanuit stripfestival Leuven Stript (a.s. mei): stripmakers en schrijvers komen samen tot 1 beeldgedicht. Er zijn meer koppels mee bezig, ik doe dit samen met de Vlaamse auteur P.B. Gronda.
– Kunst aan de Scheene 2012: voor de gedichtenroute maak ik een bord met Mustafa Stitou http://www.kunstaandescheene.nl/index.html
Verder komt er een expositie aan van mijn ‘Person of the Day’ blog-project (een jaar lang portrettekeningen) rondom Koninginnedag in galerie De Schuur te Utrecht
vriendelijke groet,
Albo

Reacties zijn gesloten.