CategorieΓ«n
Bloggen

Een moment van bezinning

Illustratie: Emma Ringelberg

Het web zit vol verrassingen. Zaterdag las ik op het blog van Jeroen Mirck dat hij reeds tien jaar blogt. Dat is heel wat, al begint Frank Meeuwsen vandaag alweer aan zijn twaalfde jaar. Jeroen heeft om zijn jubileum te vieren enkele oude felicitaties gepost van toen zijn site Comicbase vijf jaar bestond. Daar stond ook een felicitatie van mij bij. Ik vond het heel gek om die stem uit het verleden zo terug te lezen.

Vijf jaar geleden, het lijkt een eeuwigheid. Naar mijn gevoel was ik toen een ander persoon. Sterker nog: dat was vlak voordat ik zelf begon met bloggen. Het moment voordat er een hele nieuwe wereld open ging. Het was ook een paar maanden voordat ik bij Intermediair begon als webredacteur, het moment dat ik mijn docentendagen achter me liet en een nieuwe richting insloeg. 2006 was wat dat betreft een enerverend jaar.

Daarna is het alleen maar beter geworden. Tegenwoordig gaat het goed met mijn freelance praktijk. Ik mag voor aardig wat publicaties over strips schrijven – iets wat ik heel graag doe. Mijn bijbaantje bij de VARA heeft ook z’n leuke momenten. Mijn online netwerk met leuke contacten is groter dan ooit. En in de privΓ©-sfeer, toch wel het allerbelangrijkste, gaat het ook fijn.

Je moet als blogger niet te veel terugkijken. Dat remt je vooruitgang en houdt nieuwe ontwikkelingen tegen.

Toch is het soms wel goed om te kijken waar je vandaan komt, al is het alleen maar om beter te kunnen bepalen waar je naartoe gaat. Wat waren de redenen om ooit te gaan bloggen? Gelden die nog steeds? Haal je nu nog net zoveel uit het online publiceren als toen? Of misschien wel meer? Wat waren de leuke momenten en wat wil je in de toekomst het liefst vermijden?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

19 reacties op “Een moment van bezinning”

Waarom? Vrijuit kunnen publiceren.

Maar voor je het weet probeer je teveel naar anderen te kijken. Ga je teveel de journalist uithangen. Radio proberen te maken. TV proberen te maken. Dat is juist niet wat mijn doel was door het zelf te gaan doen. En soms moet ik daar over nadenken. De remmen los en schijt aan anderen. Ik ben veels te braaf 90% van de tijd. Godverdomme nog aan toe!

Misschien dat ik er zelf ook nog wel een blogpostje over ga schrijven, maar die mag niet te lang zijn natuurlijk: je moet als blogger meer vooruit dan achteruit kijken vind ik.

Helemaal mee eens, ik weet vaak niet eens meer wat ik gisteren heb geblogd. Maar in plaats van vooruit kijken leef ik mee met de waan van de dag πŸ˜‰

Mooi gezegd: “Ik vond het heel gek om die stem uit het verleden zo terug te lezen. Vijf jaar geleden, het lijkt een eeuwigheid. Naar mijn gevoel was ik toen een ander persoon.” Dat gevoel had ik ook, zeker nu ik de stripwereld alweer jaren achter me heb gelaten en louter nog als buitenstaander volg. Ik ben het met je eens dat je niet te veel moet terugkijken, maar dat het wel nuttig kan zijn het soms te doen. Dat ene blogje hoeft dan trouwens helemaal niet kort te zijn, want het is er slecht één van de honderden die je jaarlijks schrijft. Alles is relatief.

Die opmerking was eigenlijk als grapje bedoelt: je moet niet te lang bij het verleden stilstaan, dus een blogpost erover moet ook zo kort mogelijk zijn πŸ™‚

Maar de humor even daargelaten: ik hou erg van korte en krachtige posts. Snel tot de kern van de zaak komen en klaar. Ik wil ook meer naar notitiebloggen toewerken: korte posts, een enkele observatie, een plaatje/video met een tekstje. Dat soort dingen, afgewisseld met langere artikelen die ik in opdracht heb gescrheven en daarna op mijn blog zet.

Ja, dat geloof ik meteen. Ik heb er de laatste tijd ook wel naar gekeken, naar Tumblr maar wil niet meer op andere plekken gaan bloggen. Dit is mijn thuisblog. Het fotoblog dat ik heb blijft een extra’tje. Ik dacht trouwens dat jij minder gebruik was gaan maken van je Tumblr-blog?

Tumblr heeft een paar grote pluspunten. Maar met WordPress kan ik weer alles verbouwen en daar zit mijn grootste archief in.

Teveel keuzes πŸ™‚

P.S. Ik trouwens wel een goed menu-idee voor mijn marcoraaphorst.nl blog. Nu nog uitvoeren. Inspiratie dankzij live.vpro.nl

Interessante tekst, Marco. Zet je deze niet op Marcoraaphorst.nl? Zat nog wel even te denken over je opmerking van met een podcast onder een boom gaan zitten en dan volledige aandacht hebben voor de audio. Dat is waar, hoewel je natuurlijk toch afgeleid kan worden door je omgeving. En is dat ook niet de reden om naar buiten te gaan en onder die boom te gaan zitten? Dat je dus even weg bent van de media? Door de podcast heb je misschien juist geen aandacht voor de omgeving.

Reacties zijn gesloten.