Categorieën
Bloggen

Minder bloggen in de zomer?

Illustratie: Emma Ringelberg

Er is een direct verband te leggen tussen het aantal graden en het aantal blogbezoekers. Tot op zekere hoogte geldt: hoe warmer het wordt, hoe minder bezoekers je blog lezen.

De afgelopen dagen was het erg warm voor de tijd van het jaar en dat merkte ik meteen aan de site statistieken. Logisch, want met die warmte lopen mensen liever in de zon, eten een ijsje of zitten op een terrasje. Of ze staan in de file op weg naar het strand. Ze zitten doorgaans minder achter het scherm en lezen daarom ook minder blogs.

Je schrijft als blogger voor jezelf maar ook om gelezen te worden. Waarom zou je je teksten anders online publiceren?

Zelf ben ik niet zo’n zomermens. Ik ben dus niet geneigd om vanwege het warme weer minder te gaan bloggen. Maar hoe zit met jou, beste medeblogger? Zelf blog je misschien minder omdat je ook liever op het strand ligt. Of omdat het simpelweg te heet in je werkruimte is om te bloggen.

Maar los daarvan: blog je minder omdat minder mensen je posts lezen in de zomer?

Ik ben benieuwd naar je blogervaringen tijdens warm weer.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

13 reacties op “Minder bloggen in de zomer?”

Ik herken wat je schrijft @Michael, er worden in de zomer inderdaad minder blogs gelezen. Wat mijn eigen blogactiviteiten betreft laat ik me er niet door leiden. Wel blog ik minder als ik bijvoorbeeld een paar dagen met de motor weg ben of zo. Dan heb ik geen computer bij me maar schrijf ik wel gewoon door. ’s Avonds op het terras met een ouderwetse schrijfblok. Meestal levert dat als ik weer terug thuis ben leuke blogs op.

@Peter: Het is voor jou dus niet belangrijk hoeveel mensen je blogs lezen? Schrijf je trouwens ander soort blogposts als je eerst je tekst op papier zet in plaats van deze meteen digitaal schrijft?

@Michael: bezoekersaantallen doen me natuurlijk wel wat maar ik bedoel dat ik in de zomer niet minder ga bloggen omdat er minder bezoekers zijn. Of ik anders blog als ik de tekst eerst op papier zet weet ik zo 1,2,3 niet. Als ik met pen en papier werk schrijf ik meestal telegram stijl zinnen op en sleutelwoorden. Het verhaal dat ik ervan maak ontstaat later als ik weer thuis ben, achter de computer. Misschien dat blogs die op deze manier ontstaan wat langer zijn dan gewoonlijk.

@Peter: Ik heb zelf het geduld niet meer om dingen volledig uit te schrijven op papier, merk ik. Ik gebruik ook meer steekwoorden of korte zinnen. Bij jou vindt de constructie van de tekst dus ook plaats achter het keyboard.

Precies @Michael Het idee op een papiertje of het spreekwoordelijke bierviltje en de rest vanachter de toetsen waarvan het getik en gerammel me zo heerlijk kan inspireren 🙂

Dat notitieblokje is zelf ook digitaal geworden: Evernote, Google Docs, Apple Notes, Posterous of direct bloggen vanaf je mobiele telefoon. Het nadeel is wellicht dat je minder afstand neemt of de tijd om iets te laten bezinken. Alles moet snel-snel-snel (Twitter, Facebook!), waardoor we soms vergeten om eerst goed na te denken over een idee. Daarom ga ik maar eens een boek schrijven, denk ik.

Mijn notitieboekje is nog gewoon van papier. Ik heb er altijd eentje bij me voor het geval ik nieuws tegenkom, of op een onbewaakt moment alleen aan de koffie zit en er opeens iets te binnen schiet.

Ik dacht trouwens dat je een tijd geleden plannen had voor een boek over bloggen. Wat is daar mee gebeurd?

Op mijn eigen site (www.mennomail.nl) blog ik puur en alleen voor mezelf. Dat gaat dus het hele jaar door (met soms wel maanden niets). Op het andere blog dat ik beheer (www.eeuwigweekend.nl) is het zomers zeker rustiger en dat heeft alles te maken met de auteurs die op vakantie zijn en het warme weer. Maar uiteraard ook omdat minder mensen het lezen. Een blog past zich aan aan het echte leven. Logisch toch?

Ik blog minder omdat ik op vakantie ben, of in de zon zit. Bloggen voor een kleiner publiek is ook niet echt een argument, vind ik, want veel blogposts beleven dankzij Google een langer leven.

@Menno: Het heeft wel iets ironisch dat een site die EeuwigWeekend.nl heet geen nieuwe content heeft als bezoekers vakantie hebben… :). Mijn idee achter de titel was juist dat eeuwigweekend staat voor vakantie. (Weekend is toch ook een soort van vakantie.)

ik laat me ook niet leiden door bezoekersaantallen. Ik kijk er wel naar, maar ik wil ook gewoon regelmatig blijven bloggen. Ook in de zomer. Alleen niet als ik zelf op vakantie ben. Ik blog soms wat minder als ik heel druk ben of zo, dan heb ik niet veel inspiratie. Maar inspiratie heeft niets te maken met bezoekersaantallen op mn blog. gelukkig maar 🙂

Mijn bezoekers komen veel uit de good old USA op mijn Engelstalig weblog, waar het weer weer juist niet zo goed is en ik me sowieso had voorgenomen minimaal 1 post per dag te plaatsen, dus ik laat me niet echt leiden door bezoekersaantallen hierbij.

Wel ben ik meer over strips gaan schrijven omdat ik hier wat meer succes mee heb op dit moment dan over de politiek bezig te blijven…

Je schrijft dat je over strips bent gaan schrijven omdat je daar meer suces mee hebt. Bedoel je dat er beter gereageerd wordt op stukken of dat je er meer bezoekers mee trekt? In het laatste geval laat je je dus wel een beetje beinvloeden door de blogcijfers. Volgens mij geldt dat overigens voor de meeste bloggers, want als niemand onze blogs zou lezen, zouden we dan nog de moeite nemen om onze teksten online te publiceren?

Reacties zijn gesloten.