Categorieën
Media Video

Interview met Jakhals Frank Evenblij lopend vuurtje op het web

Recent interviewde ik Frank Evenblij, ook wel bekend als Jakhals Frank, voor de site mijnVARA.nl. Tijdens het gesprek vertelde Frank mij dat hij na dit seizoen stopt bij de Jakhalzen. Na zes jaar is het wel weer mooi geweest, vindt de sympathieke programmamaker.

Het was een lang en persoonlijk gesprek waar ik twee video’s uit gemonteerd heb.
Deze plaatste ik begin maart op mijnVARA, de site voor VARA-leden waar ik parttime aan werk. Let wel: de site is alleen toegankelijk voor leden die moeten inloggen om bij de content te komen.

Van de week plaatsten we de interviews door op de site HumorTV en toen begon het balletje opeens te rollen. De mededeling dat Evenblij stopt bij de Jakhalzen was nieuws dat gretig werd overgenomen door het AD, andere nieuwssites en blogs. Leuk natuurlijk, want waar goed journalistiek is bedreven werd netjes de bron van het interview vermeld. Dat is dus gratis reclame voor mijnVARA.

De extra aandacht was dan ook snel terug te zien in de statistieken en daar word je als webredacteur toch deels op afgerekend.

Hieronder de twee video’s. In de eerste blikken we terug op Franks carrière als Jakhals.

In het tweede gedeelte gaan we in op de passies van Evenblij. Hij praat met zichtbaar plezier over zijn geliefde Citroën DS, voetbalclub Willem II en waarom het Vlaamse icoon Eddy Wally hem zo fascineert. Ook wil hij graag Obama eens interviewen.

Credits
Camera: Jacob de Vries
Item-regie, interview, montage: Michael Minneboo

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Interview met Jakhals Frank Evenblij lopend vuurtje op het web”

Mooi succes voor je video, Mike. Wat het vermelden van de bron betreft: aangezien het hier embeds van de VARA-player betreft wordt er – of iemand het nu wil of niet – toch altijd aan bronvermelding gedaan? Hoe anders is mijn ervaring met tekst: die wordt gewoon geknipt en -plakt, waarna de plakker net doet alsof hij het zelf heeft bedacht. Bij video heb je dat vooral als iemand ‘m ript en herplaatst op YouTube met zijn eigen logo erin. Maar dan nog blijft in dit geval het VARA-logo in beeld staan.

Dat is waar natuurlijk, via de embedding van de VARA-player is er al bronvermelding. Toch vind ik het wel netjes als mensen het in de tekst nog even vermelden dat het interview op mijnVARA.nl stond. Nog netter is met een linkje naar de betreffende bron, maar dat zie je al minder.

Overigens zit bovenstaande vara-logo in de player volgens mij, niet in de video zelf, wat dus betekent dat als de video geript wordt, het logo wegvalt. Maar dan nog heb je de copyrightvermelding achteraan de video. 🙂

Ik snap je frustratie trouwens heel goed: webetiquette is niet iets waar alle bloggers zich iets van aantrekken.

Frustratie is een groot woord, het is eerder verbijstering dat mensen niet gewoon lekker hun eigen schrijfsels willen tonen. Dat is toch de lol van bloggen.

Reacties zijn gesloten.