Categorieën
Bloggen

Seizoenbloggen

December is de meest voorspelbare maand van het jaar. En dat zie je terug in veel blogs. Maar dat hoeft niet erg te zijn.

Sinterklaas, Kerst en Oudjaar, maar ook de grote kans op een heftige sneeuwbui, definiëren de maand. Die voorspelbaarheid wordt gereflecteerd in de vele seizoensblogpostings die we voorgeschoteld krijgen. Blogs over de Sint, jaarlijstjes en andere terugblikken. Blogposts die kerst positief benaderen en schrijfsels van mensen die het allemaal maar niets vinden.

De cynische lezer vindt wellicht dat men de posts van vorig jaar simpelweg kan copy-pasten. Of nog beter: om simpelweg met een hyperlink naar die eerdere posts te verwijzen. Dat scheelt een hoop schrijf en leeswerk!

Nu de sneeuw valt, raakt het web bezaaid met ontelbaar veel video’s en foto’s van sneeuwpret, sneeuwpoppen, sneeuwvlokken, sneeuwlandschappen.

Je mag je neus ervoor ophalen, maar ik vind die sneeuwpostings erg leuk. Er zitten vaak mooie foto’s bij. Bovendien is het genieten van de sneeuw terwijl je er zelf niet uithoeft en warmpjes bij de monitor de winter kunt beleven. In de praktijk valt een wandeling door de sneeuw toch behoorlijk tegen: de weg is glad en je benen breekbaar, het is kouder dan je denkt en je komt thuis met een verkouden neus. Ook hoef je je niet op glad ijs te begeven.

Maar het mooiste aan dit alles is de universele ervaring die bloggers en lezers met elkaar delen. Het allemaal over hetzelfde hebben en massaal onze individuele ervaring delen, werkt verbindend. Tegelijkertijd wordt zo het onderscheid tussen de eigenzinnige en originele bloggers duidelijk van de middelmatige online publicist. En dat laatste geldt natuurlijk zowel voor de bloggers die sneeuwbloggen als de publicisten die het onderwerp mijden op hun site.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

13 reacties op “Seizoenbloggen”

Leuk om ons gespreksonderwerk van vanmiddag in De Koffiesalon meteen terug te lezen op je blog. Inderdaad, die voorspelbaarheid is helemaal niet erg. Sneeuw heeft iets magisch, dat ook gerust alle aandacht verdient. Wel is het zo dat ik een geeuw niet kan onderdrukken bij de geijkte postings over Sinterklaas als racistisch feest en Kerst als saai vreetfestijn. Precies, dan kun je linken naar de column van vorig jaar. Lijstjes vind ik iets anders: hoewel er veel mensen zijn die zeggen er een hekel aan te hebben (maar het ondertussen wel gewoon allemaal lezen) vind ik het simpelweg een leuke manier om terug te blikken op het afgelopen jaar. Reken maar dat ik weer met een muzieklijstje kom. En een Twitter Top-40, haha! Al was het maar om de discussie die dat altijd weer losmaakt tussen believers en non-believers.

Dol op eindlijstjes! Is juist superleuk en interessant en leerzaam en overzichtelijk. Het haalt de krenten tenminste uit de pap.

Erg herkenbaar en met die sneeuwpost heb ik dit jaar ook onbewust aan mee gedaan, als was het mijn vraag meer zo iets van: ”zou de Haagse Markt open zijn met dit weer?” respect voor die Haagse bikkels 🙂 Amsterdam zal de markt vast ook open zijn geweest.

Lijstjes vind ik wel altijd fijn. Met uitzondering dan van de top 2000, want dat is een verzameling uitgekauwde meuk waar de honden geen brood van lusten. Wel vind ik lijstjes als beste 10 films, cd’s, boeken, etc. van het jaar altijd leuk, helemaal als het afkomstig is van vakjournalisten. Bij jou zou ik bijvoorbeeld wel willen weten wat de beste strips van 2010 zijn. Zo krijg je vaak een inkijk in de persoonlijke smaak van mensen die er verstand van hebben en kom je er zelf achter of je nog iets hebt gemist wat de moeite waard kan zijn.

Ik heb ook geen bezwaar tegen lijstjes hoor. Ik beperk me dit jaar tot een persoonlijk jaaroverzicht. Ik ga dan ook geen strip topzoveel schrijven denk ik. Ik heb een paar jaar met een stel andere bloggers filmjaarlijstjes gedaan. Dat was best leuk om te doen.

ik hou ook van lijstjes zo aan het eind van het jaar. denk alleen toch niet dat ik erover ga bloggen. wilde wel iets doen met kersthits 🙂

Reacties zijn gesloten.