Categorieƫn
Strips

Parool zoekt cartoonist

Vandaag viel mijn oog op onderstaande advertentie: Het Parool zoekt een nieuwe cartoonist omdat de strip The Argyle Sweater gaat verdwijnen.

Dat laatste spijt me niet, want deze cartoon van Scott Hillburn is vaak flauw. Humor is nu eenmaal moeilijk te vertalen.

Daarom hoop ik van harte dat er nieuw cartoontalent gehoor zal geven aan de oproep van de beste krant van Amsterdam en omstreken. Het Parool is immers een van de weinige kranten in de Lage Landen die nog een hele strippagina heeft. Stuur je werk naar stripvrijplaats@parool.nl.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

14 reacties op “Parool zoekt cartoonist”

…ik heb begrepen dat ze ingezonden tekeningen gaan plaatsen. Dus geen betaalde cartoonist maar een soort nieuw talent plek. Als dat zo is dan is dat geen goed nieuws natuurlijk.

Waar heb je dat gehoord? Ik kon gisteren op de Parool-site er nog niets over vinden. Alleen dus dit stukje in de krant. Als het inderdaad om een nieuw talent plek gaat is er inderdaad geen sprake van een vaste cartoonist. Dat zou jammer zijn. Aan de andere kant ontdekken we misschien op deze manier spannend, nieuw talent. We wachten af.

Niet dat ik mezelf wil aanmelden voor deze vacature maar hij herinnert me wel aan iets dat ik graag zou kunnen (maar wil ik het ook leren?): cartoons tekenen. Ik kom zo vaak situaties tegen, gebeurtenissen, gesprekken, die schreeuwen om een cartoon. Er zijn zoveel leuke manieren om daar uitdrukking aan te geven zoals schrijven (wat ik doe) of muziek (wat ik soms doe) of cartoons (wat ik nog nooit heb geprobeerd). Een paar plaatjes van Dilbert bijvoorbeeld, dat is toch geweldig wat je daar allemaal mee kunt zeggen?

Kleine correctie; de uiteindelijke winnaars werden wel degelijk door het Parool betaald. En ook nog eens heel behoorlijk en jaren lang. Daarnaast werd de winnaar uitgegeven door Oog & Blik en vertegenwoordigd door Comic House. Alles bij elkaar nog steeds geen winnend staatslot, maar vergeleken bij de tsunami aan goedkope rip-offs van de Stripstrijd in Nederland en Belgie was het erg goed geregeld.

Het oogmerk van de Stripvrijplaats (die in feite natuurlijk Cartoonvrijplaats had moeten heten) is enerzijds mensen vinden die een weekje voor niets willen publiceren, en anderzijds hopen op een toevalstreffer. Dat laatste is vrij naief, maar ik begrijp de beweegredenen van de reactie best. Ik zou er niettemin nooit aan meewerken.

Reacties zijn gesloten.