Categorieën
Strips

Interview met omstreden Deense cartoonist Westergaard

De Deense cartoonrellen. Ik kan daar nog steeds woedend van worden. Je tekent een cartoon met de profeet Mohammed in de hoofdrol en je zit de rest van je leven binnen. Je moet vrezen voor je leven omdat een stelletje idioten vindt dat je hun profeet hebt beledigd.

Omdat er ergens in een boekje staat geschreven dat het betreffende personage nooit afgebeeld mag worden. En daarom ga je de tekenaar maar met de dood bedreigen. Kleinzielige geesten met veel te lange tenen zijn die moslim fundamentalisten. Hun geloof in de islam moet wel heel wankel zijn, want bij ieder kritisch wissewasje beginnen ze moord en brand te schreeuwen, vlaggen te verbranden en mensen te bedreigen.

Bron: NRC Next.

Dinsdag was op het actualiteitenprogramma EénVandaag een interview te zien met cartoonist Kurt Westergaard die de beruchte cartoon tekende. Een held van het vrije woord. Politiek cartoonisten hebben de taak om zaken aan de kaak te stellen. Het is hun werk. En die taak moeten ze gewoon kunnen uitvoeren.
‘Met mijn cartoon wilde ik aantonen, dat terroristen de islam gebruiken als spirituele munitie,’ vertelt hij in een van de vele tv-interviews die hij na de publicatie van de cartoon gaf.

Westergaard is een paar maanden geleden gestopt met zijn werk, omdat hij vreesde voor de veiligheid van zijn collega’s bij de krant. Jarenlang heeft hij zich echter verweerd tegen de geuite bedreigingen van moslim fundi’s. Hij overleefde zelfs een aanslag in zijn huis van een Somalische moslimextremist die met een bijl liep te zwaaien. Het klinkt als het verhaal van een spannende film, maar is de droeve werkelijkheid waarin we leven. Westergaard wordt dag en nacht beveiligd door de geheime dienst. In de afgelopen vier jaar heeft hij minstens tien huizen bewoond, vaak op afgelegen plekken. Een halfje wit halen in de supermarkt is er niet meer bij.

Het gevolg van al dat angstsaaien is zelfcensuur. En dat is, zegt ook Westergaard in het interview, de ergste vorm van censuur die er is. De cartoonist geeft in het interview aan dat hij nog steeds woedend is. En terecht. We zouden allemaal nog steeds woedend moeten zijn op deze inperking van vrije meningsuiting.

Je moet alles kunnen zeggen wat je wilt. Je moet als kunstenaar alles kunnen maken wat je wilt. En je moet ieder onderwerp kunnen aanspreken: sprookjesfiguren uit religieuze boeken, politieke kopstukken, trendsetters, modeverschijnselen, gigantische economische missers, het weer, wat dan ook. Alles zou bespreekbaar moeten zijn. Zo simpel zou de wereld in elkaar moeten zitten.

Saillant detail: later dit jaar publiceert Westergaard zijn autobiografie. Op de voorkant staat – vooralsnog – de gewraakte cartoon gepland. Ik hoop van harte dat we die omslag in alle schappen van alle boekwinkels mogen zien liggen.

Hieronder het interview uit de aflevering van EénVandaag.
sitestat

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

8 reacties op “Interview met omstreden Deense cartoonist Westergaard”

De cartooncommotie ging in eerste instantie om een reeks cartoons die gepubliceerd werden in de krant Jyllands-Posten. Op 30 september 2005 werd een serie van twaalf satirische politieke spotprenten afgedrukt, die de Islamitische profeet Mohammed afbeelden of betrekking hebben op Mohammed of de islam. Volgens mij is de zaak Rotondehond nooit in Nederland in de media gekomen, maar ik kan me vergissen.

Het meest bizarre vond ik nog dat Westergaard met zijn cartoon de gewelddadige inslag van de radicaal fundamentalistische islam aan de kaak wilde stellen. En hoe wordt er gereageerd op die kritiek? Met geweld. Ik vloek godverdomme helemaal nooit, zoiets. Triest voor die man, want hij sloeg wel de spijker op zijn kop. Als ik het ergens niet mee eens ben dan zeg ik: ‘Hallo, ik ben het niet met je eens.’ Is ook een manier om je punt te maken…

Ja, maar jij bent een intelligente jongen. De meeste moslim fundi’s komen toch over als minder intelligent. Mensen mogen dat tegenspreken, maar mensen die middels gewelddadige acties en bedreigingen hun zin willen doordrijven kunnen niet erg slim zijn. Wie trapt nu in het verhaal van die zeven (of zeventig) maagden die ze krijgen als ze zichzelf opblazen. Dan moet je echt wel bloemkool in je hoofd hebben om in die leugen te geloven.

Westergaard is een fascinerende man, vooral ook omdat hij keer op keer de media opzoekt. Het heeft iets paradoxaals allemaal: als het vrije woord dan echt zo belangrijk is, waarom dan toch meermalen aankondigen te stoppen met je werk? En als je veiligheid zo belangrijk voor je is, waarom dan tegelijkertijd via interviews het vuurtje weer aanwakkeren? Maar goed, ik deel natuurlijk zijn mening dat je de profeet Mohammed gewoon moet kunnen afbeelden zonder voor je leven te hoeven vrezen. Die tekening hoort dus ook gewoon op de kaft van zijn autobiografie. Het is een icoon geworden.

Ik denk dat de media hem iedere keer opzoeken en dat hij zich verplicht voelt om te antwoorden. Gelukkig maar. Door die moslim fundi’s met lange tenen is zijn leven toch danig verziekt, dan maar het beste ervan maken en het beste eruit halen. Met andere woorden: waar hij voor staat zoveel mogelijk over het voetlicht brengen. Bewonderingswaardig vind ik dat. Ik wed dat als Theo van Gogh niet was vermoord, dat hij nu nog steeds zijn colums schreef en bekende uitlatingen deed.

Dat denk ik ook. Een tijdlang werd er door fanatici geroepen dat je altijd vermoord wordt als je in Nederland de islam aanvalt. Fortuyn, Van Gogh… maar Wilders leeft gewoon nog. Goed, hij wordt beveiligd, maar ik deel het cultuurpessimisme niet dat je dan per definitie je leven niet zeker bent. De geschiedenis herhaalt zich, maar nooit precies zoals het de vorige keer ging.

Reacties zijn gesloten.