Categorieën
Striprecensie Strips

Striprecensie: Burka Babes

De twee dames in zwarte boerka dragen steevast twee Dirk-tassen. Uit de ene tas steekt een stuk brood, uit de andere een prei. De twee dames debuteerden in de strip Sigmund, maar kregen al snel een eigen podium. Deze stripjes zijn nu door De Harmonie gebundeld in een mooi uitgevoerde hardcover, vormgegeven door Rudy Vrooman.

‘Zo’n boerka is geen gezicht’, moet Peter de Wit gedacht hebben. Misschien dat daarom de meeste grappen in zijn strip het uiterlijk van deze zwarte tenten als uitgangspunt hebben. Ook wordt het feit dat je niet kunt zien wie er onder de boerka schuilgaat – wat meteen het grootste bezwaar is tegen deze religieuze klederdracht – menigmaal aangehaald. De droge grappen hebben dus voornamelijk een visueel karakter. In de sobere stijl van De Wit steken de twee zwarte tampons op voeten mooi af tegen het hagelwitte papier.

De Wit schroomt niet om ook de politieke betekenis – het symbool voor de onderdrukking van de moslima – met humor aan de kaak te stellen. De boodschap van de stripmaker is daarin glashelder. Op het titelblad verkondigt een van de Burka Babes: ‘Fuck artikel 1 van de grondwet! Dit ding moet verboden worden!’
Ondanks het potentiële gevoelige onderwerp is Burka Babes geen politiek manifest. De grappen becommentariëren weliswaar boerka’s in het straatbeeld en stippen enkele vooraannames betreffende moslimfundamentalisme aan, toch zijn ze overwegend luchtig van aard. De Wit overschrijdt nergens een gevaarlijke grens. Gelukkig maar, voordat je het weet veroorzaakt je cartoon een rel.

Burka Babes (Peter de Wit) De Harmonie, 2007. ISBN 978 90 6169 833 3.


Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Striprecensie: Burka Babes”

Ha! Leuk.
Ik volg Sigmund en was ze al es tegengekomen, en ik vind het leuk dat ze gebundeld zijn, dan heb ik weer wat om m’n geld aan uit te geven. 0=)
Geniale recensie, trouwens.

@Emma: Thanx. Het is ook een leuke uitgave om kado te doen: een koffietafelstripboek.. 🙂 Peter de Wit signeert overigens op de Uitmarkt bij de stand van de Harmonie. Maar misschien loopt hij ook rond op Houten. (Tot zover mijn Peter de Wit-Pr-praatje).

Damn! Ik was de afgelopen twee dagen op de Uitmarkt, maar ben de Harmonie stand straal voorbij gelopen! Teveel blijven hangen bij Silvester, Catullus, Podium en wat resteert van mijn oude uitgeverij (vraag me niet of het nu FMG, DM, Lebowsky of Prometheus is, met alle mutaties in uitgeverijland weet ik het ook niet meer) – en het terras natuurlijk. Herkansing Houten – krijg het druk in die vier uur. O, en helemaal eens met Emma trouwens. De ideale striprecensie, Mike!

Reacties zijn gesloten.