Categorieën
Bloggen

Negen jaar bloggen

Vandaag is het negen jaar geleden dat ik begon met bloggen. Het is een gebeurtenis waar ik ieder jaar even bij stil sta.

Peter bewondert zijn fotowerk. Uit: ASM #238. Tekening: John Romita Jr. Inkt: John Romita Sr.
Peter bewondert zijn fotowerk. Uit: ASM #238. Tekening: John Romita Jr. Inkt: John Romita Sr.

Bloggen is voor mij net zo inherent aan het leven als eten en slapen. Wat ik ook doe, waar ik ook ben en wat ik ook tegenkom: mijn onderbewuste is dikwijls bezig met kijken of ik er iets mee kan voor mijn blog. Dat dit ook zo zijn nadelen heeft, hoef ik niemand inmiddels meer uit te leggen.

Een paar weken geleden besloot ik al mijn andere blogprojecten op deze site samen te voegen. Oude blogpost van Mike’s Webs en Daily Webhead heb ik geïmporteerd. Dat geeft een fijn gevoel van compleetheid. En ook een gevoel van rust: in die negen jaar produceerde ik zoveel materiaal, het boek lijkt inmiddels wel uit. Of vol geschreven, zo je wilt.

Het viel me bij het doornemen van oude blogposts op dat ik zo mijn stokpaardjes heb en vaak op onderwerpen terugkom. Herhaling is onvermijdelijk in het leven en als je online publiceert. Herhaling moeten we ook niet uit de weg gaan. Online publiceren doen we vaak in series. De ene post leidt tot de andere, soms leidt het tot verdieping op wat je eerder te vertellen had. Soms ook niet trouwens en recycle je gedachten of gebeurtenissen. Soms zonder dat je je daar bewust van bent.

En daarbij: er zijn gewoon bepaalde dingen waar ik heel graag over schrijf, dus waarom zou ik het laten? Wie er genoeg van heeft, klikt simpelweg niet op de link.

Laatst sprak ik hier met blogvriend Peter de Kock over en die antwoordde dat hij zich helemaal niet druk maakt om herhaling: ‘Ik plan mijn blog niet. Ik laat me er graag door verrassen.’ Een mooi uitgangspunt. Ik zet mijn sensoren op scherp en open de deur voor allerlei invallen en echo’s. Laat het een verrassend tiende blogjaar worden.

Strook van de allerlaatste aflevering 'Calvin and Hobbes'.
Strook van de allerlaatste aflevering ‘Calvin and Hobbes’.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

8 reacties op “Negen jaar bloggen”

Happy anniversary! Tijdschriften herhalen zich ook voortdurend. Ieder jaar staat er min of meer hetzelfde in. Ik denk niet dat dat erg is. Het is toch steeds een verbeterde versie van de vorige blog.

@Elsbeth: Ja, dat is waar. Reguliere media zitten ook erg in een soort cyclus. Toch denk ik dat ik mijn blik weer eens een andere kant op moet richten binnenkort. Bewust proberen andere onderwerpen aan te snijden en heel bewust nieuwe invalshoeken bedenken bij onderwerpen die ik al eens vaker heb behandeld. Al is het alleen maar om het ook voor mezelf leuk te houden.

@Elsbeth & Madbello: Merci! Ik zie dat er veel felicitaties op Facebook zijn binnengekomen. Bijna alsof het een echte verjaardag betreft. Grappig!

Gefeliciteerd Michael! Ontdek je blog pas net (maar ook al aardig wat dingen terug gelezen) en zie nog geen (vervelende) herhalingen hoor 🙂 Bovendien, soms schrijf je iets op de ene manier op een bepaald moment en gaat het over iemands hoofd en als je twee maanden later net een andere invalshoek kiest, komt het direct binnen.
Maarrr ben natuurlijk wel benieuwd naar waar je de horizon naartoe zou willen verbreden…wekelijkse analyse van de Donald Duck misschien 😉

“Bovendien, soms schrijf je iets op de ene manier op een bepaald moment en gaat het over iemands hoofd en als je twee maanden later net een andere invalshoek kiest, komt het direct binnen.” Dat is helemaal waar. En niet iedereen leest alles, dus soms is herhaling daarom ook niet erg. Hoewel wekelijks de Donald Duck recenseren… mwa – dat soort dingen laat ik wel aan Stripschrift over 😉

Reacties zijn gesloten.