Categorieën
Film

Philip Seymour Hoffman

Kun je ontroerd raken van de dood van iemand die je nooit persoonlijk gekend hebt? Ik geloof van wel. De dood van Philip Seymour Hoffman heeft me geraakt, hij is een van mijn favoriete acteurs. Prachtig vind ik zijn optreden als Capote, maar een van mijn favoriete vertolkingen van Hoffman blijft die van Lester Bangs, de popjournalist uit Almost Famous. ‘I am always home, I am uncool!’

Het is een prachtige scène en het hart van de film. Maar niet alleen dat, wat Hoffman hier zegt is waar voor de meeste van ons – in ieder geval voor mij en ik denk ook voor hem in het echte leven.

Kun je iemand kennen die je nooit hebt ontmoet? Dat weet ik niet, ik denk wel dat een goede acteur een kijkje in de ziel krijgt, de ziel van het personage maar ook van de acteur die het personage gestalte geeft. In de scene uit Almost Famous (Cameron Crowe, 2000) gaat net zo goed over Bangs als over Hoffman. Maar van alle uncoole dudes, was Hoffman wel de coolste. ‘Be honest and unmerciful.’

LesterBangs_hoffman

CinemaTV En Fin: Philip Seymour Hoffman from FrithMedia on Vimeo.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Philip Seymour Hoffman”

Heb hier toch wel gemengde gevoelens bij. Sterven aan een overdosis heroïne als je drie kinderen hebt… Dan ben je wel een beetje een lul. Zonde van het talent ook, was absoluut een acteur die je kon raken.

@Jooper: Eerlijk gezegd kan ik niet zo veel met het feit dat hij verslaafd was aan drugs. We kunnen daar nu heel oordelend over doen maar je weet niet precies wat er gespeeld heeft in zijn leven. Ik niet in ieder geval, daar ken ik hem niet goed genoeg voor. Misschien was het een bewuste overdosis, misschien ook helemaal niet en is er dus geen sprake van bijvoorbeeld zelfmoord. De ene ouder is verslaafd aan de heroïne, de ander rookt zichzelf langzaam dood. Tja, wat moet je daar van vinden….

Maar dat het zonde is, ja, dat ben ik helemaal met je eens.

Verslaving is geen keuze.

Overdosissen komen vaak voor bij mensen die afgekickt zijn; ze hebben de neiging dezelfde dosis te nemen als tijdens hun ergste verslaving, wanneer de tolerantie hoger is. Die tolerantie verdwijnt na de afkick.

Reacties zijn gesloten.