Categorieën
Media Strips

Beeldverhaal krijgt geen vervolg

Het tv-programma Beeldverhaal, waarin stripmaker Jean-Marc van Tol op reis door de stripwereld gaat, krijgt helaas geen vervolg. Jammer, want het was het eerste inhoudelijke televisieprogramma over strips sinds jaren.

Volgens Pieter Klok, eindredacteur en initiatiefnemer van het programma, zag de VPRO een tweede seizoen wel zitten, maar heeft de Netcoördinator van Nederland 2, Bart Römer, er een streep ondergezet.
‘De VPRO gaf al vrij snel aan dat ze een tweede serie wilde hebben. Het programma kreeg goede reacties. In eerste instantie was de netmanager ook blij met de serie. Begin februari worden de uitzendschema’s van het najaar bekendgemaakt en bleek dat Beeldverhaal er niet tussen zit. De reden waarom de coördinator een vervolg niet ziet zitten is op dit moment nog niet helemaal duidelijk.’

Kijkcijfers
De acht afleveringen van Beeldverhaal werden op zaterdagavond rond 11 uur uitgezonden. Een ongelukkig tijdstip voor een dergelijk programma. De kijkcijfers vielen ook wat tegen, dus misschien dat dit een overweging is geweest van de netcoördinator. Klok: ‘We moesten 8 procent marktaandeel halen, maar daar zaten we bij lange na niet op. Maar niets rond dat tijdsstip.’

Een kwestie van kiezen
Volgens Karen de Bok, hoofdredacteur televisie bij de VPRO, heeft het niet aan de kijkcijfers gelegen. Het schrappen van Beeldverhaal was een overwogen keuze. ‘Het heeft niets met de kijkcijfers te maken. We delen dit cultuur timeslot in de programmering met de NTR en de AVRO dus de beschikbare tijd moet over drie omroepen verdeeld worden. Römer vond Beeldverhaal een mooie serie, waarin een mooi beeld van de strip werd gegeven, maar zag niet meteen een tweede seizoen. Daar leggen we ons bij neer, want we willen ook graag andere cultuurprogramma’s in dat timeslot aan bod laten komen. We hebben nu acht mooie afleveringen aan de strip besteed, nu is er weer iets anders aan de beurt. Wie weet gaan we over een of twee jaar weer verder, maar nu dus even niet.’

Zou Beeldverhaal niet naar een andere zender kunnen, vraag je je af. Klok: ‘Sowieso niet het komende seizoen. Ned 1 en Ned 2 hebben weer andere netcoördinatoren. Je moet intekenen met je programma’s en er wordt altijd veel meer ingetekend door de omroepen dan er geplaatst kan worden. Op Ned 1 wordt veel groot amusement geprogrammeerd, daar past Beeldverhaal niet tussen. Ned 3 zou wel kunnen. We gaan nog wel overleggen met de VPRO maar dit jaar is onmogelijk, want de schema’s zitten al vol. En als eenmaal iets is afgewezen wordt het erg moeilijk.’

Italiaanse horror
De redactie van Beeldverhaal had al plannen voor het tweede seizoen. ‘Ik wilde de Waalse kant van de strip behandelen. We wilden ook naar Frankrijk om Asterix te behandelen en Rabaté. De Italiaanse horrorstrip was ook interessant geweest,’ aldus Klok.

Dat gaan we nu dus missen. Vooralsnog, want wie weet schijnt er nog licht aan de horizon. In Hilversum weet je het nooit.

Een schrale troost: vanaf zaterdag 16 juni worden er op Ned 2 vijf afleveringen van de serie herhaald om 13.10. Welke afleveringen het zijn is nog niet bekend. Wie niet kan wachten, kan altijd terecht bij uitzending gemist.

Vind jij het ook jammer dat Beeldverhaal niet terugkomt?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

11 reacties op “Beeldverhaal krijgt geen vervolg”

Het past niet tussen het “groot amusement” (Nick, Simon en ander Volendams vermaak ende vertier) en daarom moet een kwaliteitsprogramma als Beeldverhaal verdwijnen, het ENIGE programma over strips. Ik vind het een zeer triest besluit. Ik hoop dat het volgend jaar terug komt, dan maar op Nederland 3, als dit kabinet die zender niet ook al inmiddels heeft opgeheven! Bah!

Inderdaad, jammer maar begrijpelijk. Strips blijven nu eenmaal een relatief kleine niche. Mooie cultuurprogramma’s zijn sowieso zeldzaam op televisie. Hoeveel kijkers trok het programma eigenlijk?

Hoeveel kijkers weet ik niet precies, die cijfers moeten aangevraagd worden bij SKO. Minder dan de beoogde 8% marktaandeel in ieder geval. Maar volgens de VPRO heeft het daar niet aan gelegen.

Ja, ik vind het jammer dat Beeldverhaal geen vervolg krijgt. Tegelijkertijd heb ik de neiging het wel te begrijpen. Het is en blijft toch wel een hele kleine niche voor een op zichzelfstaand programma. Waarom zoiets niet een vaste rubriek laten zijn in een kunst- en cultuurprogramma?

Ooit was ik een die-hard stripboekenfanaat. Ik kwam vrijwel wekelijks bij mijn plaatselijke speciaalzaak in Kampen. Die tijd is niet meer. Strips blijven me boeien, maar aangezien je een euro maar één keer kunt uitgeven koop ik liever Lego voor mijn zoon. 🙂

Beeldverhaal zag ik dan ook eerlijk gezegd alleen als ik die avond de tv gids goed bestudeerde of er tijdens het zappen per ongeluk op stuitte. Heb wel een aantal afleveringen gezien, maar niet alle.

Wat is het moeten inschrijven op timeslots bij netwerkcoördinatoren overigens een bizar, bureaucratisch systeem. Als je het mij vraagt eens en te meer het bewijs dat dit verzuilde omroepbestel op zijn laatste benen loopt. Maar dat terzijde.

Beeldverhaal trok gemiddeld zo’n 150.000-180.000 kijkers per aflevering. Herhalingen zo’n 20.000-40.000 en dan nog de online kijkers. Weet niet hoeveel.

Dat is wel spijtig, al die lange interviews hadden mooi als bonusmateriaal op die schijf gekund. En ik had graag de commentaartrack van Jean-Marc en de rest van het team gehoord. 🙂

Reacties zijn gesloten.