Veel aandacht voor Thé Tjong-Khing

Er is de laatste tijd veel aandacht voor Thé Tjong-Khing (Purworejo, Indonesië, 1933) die het prentenboekengeschenk van de kinderboekenweek 2011 illustreerde. Zijn werk wordt tentoongesteld in het Kinderboekenmuseum in Den Haag en er verschijnt een boek over de illustrator.

Stripliefhebbers kennen Thé wellicht vooral van zijn strip Arman & Ilva die momenteel opnieuw wordt uitgegeven door Uitgeverij Sherpa. Sinds 1977 tekent hij echter geen strips meer en staat hij vooral bekend als illustrator van kinderboeken.

Thé werkte met grote namen als Annie M.G. Schmidt (Abeltje), Guus Kuijer (Olle), Miep Diekmann (Wiele wiele stap) en Els Pelgrom (Kleine Sofie en Lange Wapper). Zijn tekstloze prentenboek Waar is de taart? werd een hit bij zowel kenners als kinderen en de illustraties bij sprookjes, mythen, Bijbelvertellingen en prinsessenverhalen die hij de afgelopen tien jaar maakte, zijn lovend ontvangen. Met drie Gouden Penselen, de Woutertje Pieterse Prijs, de Deutsche Jugendliteraturpreis en de Max Velthuijsprijs voor zijn gehele oeuvre is Thé Tjong-Khing de meest gelauwerde kinderboekillustrator van Nederland.

Kennismaking
Het boek Thé Tjong-Khing: Van strip tot sprookje van Joukje Akveld en Annemarie Terhell is een kennismaking met het leven en werk van Thé. Zijn jeugd in Indonesië, de emigratie naar Nederland, de Toonderjaren en de overstap naar het kinderboek worden onder andere behandeld. Behalve met Thé Tjong-Khing zelf spraken de auteurs met uitgevers, schrijvers, collega’s, leerlingen en theatermakers die Thé’s werk op toneel brachten. Het boek staat boordevol illustraties, inclusief enkele nooit eerder gepubliceerde tekeningen.

Het boek over Thé verschijnt deze week bij Uitgeverij Lannoo.

Donderdag 13 oktober zond EenVandaag een interview met Thé uit; ook best een leuke kennismaking met deze bedreven illustrator.

sitestat

Tags: , , ,

3 Responses to “Veel aandacht voor Thé Tjong-Khing”

  1. Jos van Waterschoot says:

    Vandaag treedt The op bij de Bijzondere Collecties waar we een boekensalon hebben met de titel ‘Boeken zonder woorden’. Saskia de Bodt, hoogleraar illustratie aan de UvA, kinderpsycholoog Hans Cohen de Lara en illustratoren Harrie Geelen en The Tjong-Khing dus discussiëren over het belang van illustraties voor het opgroeiende kind. De salon vindt plaats aan de Oude Turfmarkt 129 en begint om 17 uur. Het zit al behoorlijk volgeboekt, dus wees op tijd!

    • Ha Jos, goede aanvulling. Bedankt! Stuur je de volgende keer ook even een persbericht mijn kant op, dan kan ik dat soort dingen eerder aankondigen.

  2. […] personages. Houdingen die de illustrator vaak voor de spiegel in zijn atelier oefent, zoals je in dit leuke filmpje kunt zien. En kijk vooral ook naar de sublieme manier waarop hij omgaat met het tonen van de […]