Categorieën
Film Strips

Lekker speculeren bij de trailer van The Amazing Spider-Man

Vorige week werden we getrakteerd op enkele promotiefoto’s. Deze week ‘lekte’ de teaser trailer van The Amazing Spider-Man op het web. Eerst waren er alleen met eigen camera geschoten low res versies van te vinden, die maar al te snel werden verwijderd door Sony Pictures. Daarna kwam de filmmaatschappij met een high res versie op de proppen.

Het is natuurlijk geen toeval dat deze week de Comic Con in San Diego, de belangrijkste en grootste stripbeurs in Amerika, plaatsvindt. Het stripvolk wordt daar altijd lekker gemaakt met speciale voorproefjes van strips en films die uitkomen, in de hoop dat ze een buzz veroorzaken op het interpret.

Eerlijk gezegd wilde ik er in eerste instantie niet naar kijken. Het duurt nog tot juli volgend jaar dat de film uitkomt. Dergelijke teasers roepen vaak alleen maar torenhoge verwachtingen op die de uiteindelijke film lang niet altijd kan waarmaken. Maar het is Spider-Man en dus moest ik wel kijken.


Voorzichtig speculerend op wat het promofilmpje ons laat zien, heeft regisseur Marc Webb de mosterd inderdaad van de Ultimate serie vandaan gehaald. De oorsprong van Spidey lijkt verweven met een experiment van Osborn Industries, het bedrijf van Norman Osborn.

In de Ultimate-strip was Peter Parkers vader ook een briljant wetenschapper. Peter ontwikkelt het webvloeistof door formules van zijn vader te gebruiken. In de strip doet hij dat overigens met de hulp van Mary Jane, maar aangezien Gwen Stacy in de film rondhuppelt en van mijn favoriete roodharige geen spoor te bekennen valt, kunnen we aannemen dat er wel het een en ander is aangepast aan het verhaal. En zo hoort het ook bij adaptaties. De regisseur die letterlijk de oorspronkelijke strip volgt, maakt een voorspelbare film. Voor de lezers althans.

Ben benieuwd hoe Martin Sheen uitpakt als Oom Ben. Hij lijkt me een heel ander type dan Cliff Robertson. Maar goed, de Oom Ben uit de strip geschreven door Bill Jemas en Brian Michael Bendis, is dan ook iets anders dan hoe Stan Lee hem ooit bedacht heeft. Net als May Parker, die veel minder het fragiele vrouwtje is dan Lee’s versie.

Andrew Garfield is duidelijk een andere Peter Parker dan Tobey Maguire. Het shot van hem in de klas, voorovergebogen over zijn werk, gehuld in zijn hoodie, geeft wel aan dat hij het buitenbeentje is en zichzelf van de rest afsluit. Maar Garfields Parker komt in de trailer minder sukkelig over dan hoe Maguire hem in het begin van Sam Raimi’s film neerzette.

Na het zien van de trailer en het feit dat iemand als Garfield is gecast, bekruipt mij dan ook het gevoel dat men zich deels richt op het Twilight-publiek.

Nou ja, allemaal speculatie natuurlijk. Precies wat de filmmaatschappij met zo’n trailer wil bereiken: dat mensen praten en speculeren over de film en via het web een buzz veroorzaken – een jaar voordat de film in de bios uitkomt.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

20 reacties op “Lekker speculeren bij de trailer van The Amazing Spider-Man”

Vond de trailer een flinke teleurstelling. Ik hoop niet dat de film deze donkere toon heeft. Ook jammer dat we voor de zoveelste keer een ‘origin story’ krijgen. Totaal niet nodig.

Nou ja, we zullen zien. De casting is prima in orde. Ben fan van de eerste film van Marc Webb, dus hoop gewoon dat de makers van de trailer de mist in zijn gegaan. #nerdy

@Thijs: Het ziet er inderdaad naaruit dat deze Spider-Man een stuk duisterder wordt dan die van Raimi. Misschien hebben ze ook goed gekeken naar Nolans Batman-films. Ik vind het ook wel jammer dat we weer een origin story voor de kiezen krijgen, wellicht te snel is na de vorige reeks.

Ja, het is erg snel na de films van Raimi.
De donkere sfeer past goed bij Batman, maar bij Spidey is de lichtere toon juist nodig. Dat geeft het charme.

Spidey mag inderdaad wel wat luchtiger en kleurrijker zijn dan Batsy. Zolang we maar niet in camp terechtkomen zoals in Spidey 3. Aan de andere kant snap ik wel waarom ze de duistere kant op zouden gaan: ze willen zich immers onderscheiden van de reeks Raimi-films om de franchise te kunnen rebooten.

Dat is waar, het moet niet te gek worden. Spidey 3 was een ramp (al moest ik wel lachen om emo Peter). Klopt inderdaad ook dat ze zich moeten onderscheiden van de Raimi films.

Blijkbaar heeft men gekozen voor de donkere toon omdat de film gericht is op de origin story, en de dood van Ben is niet heel gemakkelijk lichtvoetig te maken. Hopelijk hoeft Gwen er niet in de eerste film al aan te geloven, dan wordt het wel heel zwartgallig.

Eens, de dood van Ben kan men maar beter niet te grappig brengen. Toch hadden de films van Raimi toch veel lichtvoetige momenten, ook in de origin story en deel twee met Octopus.

Ben inderdaad benieuwd wat het lot van Gwen zal zijn. Ik vermoed dat Captain Stacy wel meteen de eerste film het loodje legt. Ongetwijfeld krijgt het webhoofd daar dan de schuld van, net als in de strips. Het leven van Peter Parker gaat immers niet over rozen.

Een verslag van de Comic Con presentatie: http://www.badassdigest.com/2011/07/22/comic-con-2011-report-the-amazing-spider-man
De schrijver (één van mijn favoriete filmjournalisten) was redelijk enthousiast, vooral over Garfield en Stone.

“I think the trailer mis-sold the movie, at least based on the less than ten minutes we saw in Hall H This looks like a slightly schizophrenic film, like a movie that set out to be smaller and personal and practical but got bigger, FX-driven aspects welded on.”

Ha, Thijs, thanx voor de link. Dat schijnt weer een ander licht op de zaak. Dat is ook het probleem met dit soort trailers: het roept een bepaald beeld op dat niet hoeft te sporen met wat de film uiteindelijk zal worden.

Wat Faraci’s opmerkingen over The Lizard betreft, wacht ik de echte film nog even af. Het zou heel goed kunnen dat de geanimeerde versie die hij zag niet de uiteindelijke versie zal worden aangezien men nog midden in de postproductie zit.

Vroege trailers kunnen een verkeerde indruk geven. Ik snap waarom een studio het wil, maar als ze nog druk bezig zijn is het niet altijd ideaal (zie ook de trailer voor Dark Knight Rises, daar zat helemaal niks in).

Ja, de effecten voor Lizard zijn vast nog in een vroeg stadium. Al ben ik geen groot fan van het karakter. Helemaal niet als het een soort Hulk gaat worden. De verhalen over de rest van de beelden geven goede hoop.

Ik ben zelf ook niet dol op de Lizard. Hij komt niet in mijn top-5 lijstje van Spidey Schurken voor in ieder geval. Al had ik wel heel graag gezien wat Raimi en vooral acteur Dylan Baker met het personage Curt Connors had gedaan als hij in de vierde film de hoofdrol had gespeeld. Helaas zullen we dat nooit te weten komen.

Ik vond die Dark Knight Rises trailer verschrikkelijk nietszeggend. Beetje opgewarmde oude meuk.

Bij bijna alle films van Marvel is me opgevallen dat de films beter vond dan de trailers zelf, voor al bij de laatste X-Men First-Class. Ben een grote Marvel fan dus een beetje blind, maar bij Spiderman is een van de personages waar ze echt hun best hebben gedaan om de persoonlijkheid van de persoon achter Spiderman het uitgebreids te laten zien, maar helaas vind ik de Spiderman films het minst spannend, terwijl ze best mooi zijn gemaakt. Maar kwam rode Jane niet veel later in zijn leven? (zo lang geleden dat ik de strips heb gelezen)

In de Ultimateserie waar deze Spider-Man film toch wel op gebaseerd lijkt te zijn, zitten Peter en Mary Jane bij elkaar in de klas op de middelbare school en krijgen ze al snel iets met elkaar. Gwen komt daar later bij. In de oorspronkelijke reeks was dit niet het geval en kreeg Peter eerst iets met Betty Brant voordat hij Gwens hart stool.

Ja inderdaad, erg verwarrend die twee verschillende verhaal lijnen na 20 jaar dat ik die strips las, maar ”Iron Man” was ik helemaal vergeten en die plaats ik echt onderaan de ladder van de nieuwe Marvel bioscoop reeks.

Grappig, ik werd juist enthousiast door de trailer van X-Men First-Class. Had eerst geen interesse in die film. Hij was gelukkig uitstekend, wat mij betreft de beste Marvel film sinds Spider-Man 2.

Spider-Man 2 vind ik ook een van de beste stripverfilmingen van de laatste jaren. Net als X-Men 2 overigens en ook de eerste Iron Man was zeer genietbaar. (De tweede daarentegen weer een stuk minder.)

Ik vind het leuk om te lezen dat iedereen een ander beeld krijgt bij trailers en de films die ze moeten aanprijzen. Zelf vond ik indertijd de trailer van Ghost world helemaal niets. Toch maar naar de film gegaan en blij verrast de bioscoopzaal uitgelopen.

Reacties zijn gesloten.