Categorie├źn
Strips

Het Amsterdam van Theo van den Boogaard

Theo van den Boogaard mag je gerust scharen onder de beste striptekenaars van Nederland. Ik kijk dan ook erg uit naar de overzichtstentoonstelling en het bijbehorende boek genaamd Het Amsterdam van Theo van den Boogaard.

Amsterdam is een veelvoorkomend decor in de strips van Van den Boogaard. Sjef van Oekel stelde menig straat in Mokum op stelten, maar ook in ander werk van de stripmaker speelt Amsterdam een rol. Soms in werk in opdracht van gemeentelijke diensten, de Nederlandse Spoorwegen, Vrij Nederland, HP/De Tijd, Playboy, Het Parool, Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam, maar ook in eigen werk.

Altijd zijn het zeer gedetailleerde, waarheidsgetrouwe platen in klare lijn getekend.

Van vrijdag 24 juni tot en met 14 augustus 2011 is er in het Stadsarchief Amsterdam een expositie met originele werken van Theo van den Boogaard te zien, inclusief het speciaal gemaakte geveldoek van 16 x 16 meter dat nu aan de gevel van Gebouw de Bazel hangt.

De tentoonstelling in het Stadsarchief geeft voor het eerst een overzicht van het Amsterdamse werk in al zijn facetten. Centraal staan de originele tekeningen, aangevuld met werkmateriaal, posters, albums en andere gedrukte eindresultaten. Samen geven ze een veelzijdig beeld van het oeuvre van Theo van den Boogaard, aldus het Stadsarchief.

Op 23 juni verschijnt het boek bij uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij. Het boek is een rondgang door de stad aan de hand van Van den Boogaards prenten en strips. Naast karakteristieke plekken en veranderingen in straatbeeld en cultuur bevat het ruim dertig pagina’s met niet eerder gepubliceerde grote prenten. Deze vormen samen een tekstloze strip over het nooit gerealiseerde maar historische plan voor een ondergrondse busterminal bij het Centraal Station.

Ik ga in ieder geval zeker even kijken.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Het Amsterdam van Theo van den Boogaard”

Dat klinkt inderdaad erg goed. Wanneer ik in de buurt ben zal ik een bezoek ook absoluut opnemen in mijn bezoek aan de stad.

Reacties zijn gesloten.