Categorieën
Strips

Meeting Mignola op Stripbeurs Breda

Aanstaande weekend, dus op 6 en 7 maart, wordt voor de tweede keer de Stripbeurs Breda georganiseerd in het Racketcentrum. Er zullen op deze beurs enkele interessante stripmakers rondlopen, waaronder Mike Mignola.

Stripmaker Mignola is de bedenker van Hellboy – het helrode duivelskind met de altijd brandende sigaar die het opneemt tegen bovennatuurlijke wezens. Er zijn inmiddels twee speelfilms en enkele animatiefilms over Hellboy gemaakt. Ook zijn er meerdere boeken over deze held verschenen. Ik ben een groot fan van de strips en Mignola’s tekenstijl. Daarom ben ik extra verheugd dat ik Mignola zaterdag interview voor een artikel in de VPRO Gids. Mike en Mike spreken elkaar zaterdagochtend vroeg, daarna wordt Mignola geacht de hele dag te signeren. Ik spreek hem dus voordat zijn handen lam zijn en hij de hele dag al vragen heeft moeten beantwoorden van zijn fans.

In Breda wordt ook de eerste Nederlandse editie van Hellboy gepresenteerd, uitgegeven door De Vliegende Hollander. Niet alleen de softcover is er te koop, maar ook twee oversized luxe collectors edities van de Nederlandse Hellboy-uitgaven. Deze zijn op groot formaat, in full color, genummerd en gesigneerd door Mike Mignola. Deze luxe edities worden in een gelimiteerde oplage van slechts 100 exemplaren gedrukt.

Andere stripmakers die hun komst hebben bevestigd zijn Achdé (Lucky Luke), Romano Molenaar en Jorg de Vos (Storm), Henk Kuijpers (Franka), Mark Schultz (Dinosaurs and Cadillacs), Martin Lodewijk (Agent 327), Adi Granov (Iron Man), Paul Geerts (Suske en Wiske), Paul Renaud (Red Sonja), Mark Retera (Dirkjan), Barry Kitson (Batman), Carry Brugman (De Partners), Minck Oosterveer (Ronson Inc.) en Eric Heuvel (January Jones). Al deze auteurs zijn twee dagen aanwezig en zullen daar hun nieuwste uitgaves signeren.

Uitgeverij Xtra, je weet wel van Pulpman, pakt aardig uit op deze stripbeurs. Fred de Heij (Pulpman), Aloys Oosterwijk (Op de huid), Petar Meseldzija (Bron van verbeelding), Argibald en Hallie Lama zullen aanwezig zijn. Daarnaast zullen Daniel Rosseels en Rudolf Kahl samen met Ben Vranken en Serge Baeken ook hun werk signeren. (Ik sprak Baeken uitgebreid op de stripbeurs in Houten vorig jaar.)

Uitgeverij Silvester zet onder andere stripmaker Reinhardt Kleist van het prachtige album Cash achter een tekentafel. Ook Marq van Broekhoven is aanwezig. Volgende week publiceer ik een interview met Van Broekhoven op deze site over zijn strip Jodocus de Barbaar.

Leuk aan deze beurs is dus het diverse gezelschap van stripmakers die er zullen komen en dat er tussen de lijst van aanwezigen ook een paar prominente buitenlandse stripmakers tussen zitten. Zie voor een volledige lijst van auteurs deze lijst.

Ook worden er tijdens de beurs nieuwe sripalbums gepresenteerd, zoals deel 25 van de serie Storm, deel 3 van Red Sonja en nieuwe delen uit de series De Partners en Ronson Inc. Tevens zal Het fotoboek Draw and Shoot – waarvoor meer dan 70 stripmakers uit Nederland zijn geportretteerd – te koop zijn.

Kinderpartijtje
Dat klinkt allemaal leuk, toch krijg ik koude rillingen als ik kijk naar het programma zoals het op de site van de stripbeurs wordt gepresenteerd. Er zitten weer verdacht veel kinderattracties bij. Strips niet voor kinderen? De organisatoren op stripbeurzen hebben dat nog niet begrepen. Of is het de bedoeling dat de kids worden afgeleid zodat pa Roodhaar in een sexy pose kan laten tekenen?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

16 reacties op “Meeting Mignola op Stripbeurs Breda”

Wat leuk dat zo’n evenement plaatsvindt in de parel van het zuiden. Zoiets schreeuwt natuurlijk om een echte professionele stripjournalist. De crew van RTL heeft daar niks te zoeken. Veel plezier Michael.

RTL was er niet. Ik hoorde wel dat o.a. Fok, NRC Next en Vrij Nederland zijn langsgekomen om deze man wat vragen te stellen. En tussen al die (vrij) grote namen mocht ik deze zeer vriendelijke man ook een paar vragen stellen aan deze aardige man.

Ik werkte niet voor déze organisatie. Het regelen van het interview is dan ook geheel op eigen initiatief geregeld. Ik was daarmee een beetje laat, maar gelukkig was er een uitvaller die ik mocht vervangen.

Het was een uitgebreid gesprek waarbij vooral Mignola flink op de praatstoel zat en dat ik zelf wel redelijk informatief vond. Maarja, wat ik informatief vind, vind een ander weer niet informatief.

Hoe was hij tegen jou?

Vooralsnog uitsluitend op filmcentrum.nl, waar ik sinds de oprichting begin dit jaar voor schrijf.

Inmiddels hebben stripelmagazine en Vrij Nederland trouwens hún interviews gepubliceerd. Beide ook erg interessant.

Hey Tom,
Bedankt voor de link, maar die bedoelde ik niet. Die van Stripel Magazine had ik inderdaad gezien. VN verschijnt volgens mij niet online. Ik was benieuwd naar jouw stuk voor Filmcentrum.nl.

Aaah, zo.
Momenteel werk ik nog aan dat stuk, dus nog geen link helaas.

Hey Robin,

Bedankt voor de tip. Dit interview had ik nog niet gezien. Al ga ik pas echt kijken als met mijn stuk klaar ben. Ik heb nu al genoeg info om mee uit de voeten te kunnen.

Reacties zijn gesloten.