Categorieën
Strips

Stripmuseum Groningen gaat dicht

Het Nederlands Stripmuseum sluit haar deuren op 1 mei 2014. Wie nog een laatste bezoek aan het museum wil brengen, kan dat in april nog doen.

Bezoekers krijgen van 27 april tot en met 30 april 2014 50% korting op entree. Wie wil helpen met het strippen van de stripwinkel ontvangt tevens 50% korting op de winkelaankopen.

stripmuseumEen stukje geschiedenis zoals beschreven op de site van het Stripmuseum: De eigenaar van een stripwinkel in Groningen kreeg in 1993 het idee om een stipmuseum op te richten. Hij wist tientallen belangstellenden enthousiast te krijgen en in 1995 kwamen zij in de kranten met de eerste tentoonstelling ‘Kinderschoenen’. Het exposeren van jeugdtekeningen van striptekenaars stond symbool voor het stripmuseum, dat destijds ook in de ‘kinderschoenen’ stond.

Natuurlijk moest er een gebouw komen, verschillende locaties passeerden de revue. Uiteindelijk bleek het museum wonderwel te passen in het plan van de gemeente Groningen voor een nieuw winkelcentrum. In 1997 kregen 12 striptekenaars de opdracht om een museum te bedenken als bron van inspiratie voor de architect. Die ontwerpen vormden de expositie ‘Gebouwd in verbeelding’.

Uiteraard moest het gebouw nog gefinancierd worden. Overheid en het bedrijfsleven waren welwillend, maar het benodigde bedrag werd niet gehaald. Totdat Libéma, recreatiespecialist, zich bereid verklaarde om Het Nederlands Stripmuseum Groningen 10 jaar lang te exploiteren.

In april 2004 werd het stripmuseum officieel geopend onder grote belangstelling van bezoekers, media en striptekenaars. Op 1 mei 2014 eindigt deze overeenkomst.

Het is jammer dat het Stripmuseum dicht gaat. Kennelijk liep het toch niet zo goed als dat de mensen van Libéma gehoopt hadden. Misschien had het museum zich ook minder op kinderen moeten richten en een diverser publiek moeten aanspreken.

de_jaren_pep_apeldoornDat gezegd hebbende: de strip heeft in Nederland moeite überhaupt een publiek te vinden, dus dan heeft een museum gewijd aan het medium het ook moeilijk. Dat houdt de mensen van Museum Meermanno overigens niet tegen om te pogen het nieuwe stripmuseum van Nederland te worden. Er was al een expositie over 200 jaar beeldverhaal in Nederland te zien, waar een dik naslagwerk bij gepubliceerd werd. Men organiseerde recent het Gala van de Nederlandse strip. Overigens wel voor een beperkt publiek en beperkte gastenlijst waar niet alle Nederlandse stripmakers op vermeld stonden, want net als het Boekenbal moet zo’n evenement kennelijk exclusiviteit uitstralen.

En deze week werd in Meermanno het boek De jaren Pep van Ger Apeldoorn gepresenteerd. Tot en met 24 augustus zijn in het museum veel nummers en originele tekeningen van het blad Pep in een expositie te zien.

Toch zou het best kunnen dat het Stripmuseum Groningen in de toekomst als een feniks uit de as zal herrijzen. Er zijn plannen om het Stripmuseum in 2017 in het Forum te huisvesten. Het Groninger Forum wordt een cultuurhuis waar zich ook vijf bioscoopzalen, de bibliotheek en de volksuniversiteit zullen bevinden. Hoewel dat nieuws vanaf januari al bekend is, wacht ik rustig af of het daadwerkelijk allemaal ook gaat gebeuren. We gaan het zien.

Update: Een paar dagen later bleek dat het Stripmuseum Groningen toch open bleef. Lees hier voor details.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “Stripmuseum Groningen gaat dicht”

Ik hoop dat we in Nederland gaat beseffen dat we onze stripgeschiedenis en toekomst moeten koesteren. Het zou mooi zijn als er op een toegankelijke plek een stripmuseum wordt opgericht, waarbij stripprojecten in combinatie met tentoonstellingen een plek kunnen krijgen.

@Johan: Dat besef is er wel, maar dan bij een kleine club liefhebbers en stripmakers. Maar ben het met je eens hoor: een toegankelijke plek ergens centraal in het land zou mooi zijn. Een stripmuseum met een focus die verder reikt dan de kids, ook. Wat dat betreft doen onze Belgische vrienden het, wederom, erg goed.

Ik hoorde dat het er aan zat te komen. Ik ben er nooit geweest, ligt te veel uit de richting, maar als het uitsluitend op kinderen is gericht dan is dat niet representatief voor de strip markt. Een museum (wil het succesvol zijn) moet zich in ieder geval op zijn minst op de grootste groep actieve striplezers richten en daarnaast voor ieder wat wils aanbieden.
Hier zit overigens een museum in de buurt over oude landbouw gereedschappen. Ook niet heel opwindend maar die breiden ten minste uit.

Tja, niet veel aan verloren vind ik. Ben er 1x geweest. En vond het zwaar tegenvallen. Het was gewoon drie keer niks..
Puur gericht op kids. Voegde niets toe aan wat je ook op een site zou kunnen zetten. Niet echt iets te beleven, puur statisch.

Ze hebben het ook enorm groots aangepakt qua gebouw, ik vind het museum zelf er ook goed uit zien maar de afgelopen jaren is er nauwelijks wat gebeurd waarvan ik dacht: awesome. Ze focussen zich inderdaad teveel op kinderen en hadden te weinig wisselende spannende dingen waar de huidige genereatie echte striplezers naar toe zou komen…ze hadden bijvoorbeeld ook makkelijk iets kunnen regelen met de kunstacademie (waar ook striptekenaars op zitten), maar daar heb ik nooit wat van gemerkt. Zelf heb ik ze eens gecontacteert over manga teken workshops (want die geef ik af en toe) maar nooit wat van gehoord, dus volgens mij was het al een langere tijd aan het doodbloeden. Toch wel jammer. Heeft Groningen weer niet ietsje minder charme.

Jammer dat ze nooit contact met je hebben opgenomen. Ik denk inderdaad ook dat de mensen die het museum leiden teveel op hetzelfde gericht zijn. Iets doen met de jonge garde van bijvoorbeeld Comic Design zou een leuke kruisbestuiving op kunnen leveren. Op de Stripdagen Haarlem exposeert men dit jaar wel ‘jonge’ stripmakers.

Reacties zijn gesloten.