Categorieën
Daily Webhead Video

Het begon met een dansend zakje…

Ik denk dat het begon met het vliegende zakje in de film American Beauty. Dat zakje dat in de wind danste en de video-opname van Ricky Fitts die dit prachtige stukje levenspoëzie vastlegde.

Ricky Fitts, de jongen die, ondanks de narigheid in zijn leven veroorzaakt door zijn strenge vader, toch altijd oog hield voor mooie dingen.

Ik meen me te herinneren dat regisseur Sam Mendes dat ooit zelf eens had gezien en erdoor geïnspireerd raakte. Net zoals ik dus door zijn film op een idee kwam.

Het idee dat het leven soms van dit soort kleine cadeautjes geeft. Een moment van schoonheid dat, net als het leven zelf, voorbij is voordat je het weet. Je moet er dus goed opletten en ervan genieten zolang het kan.

Maar het dagelijks leven is jachtig en tegelijkertijd zo vol met beslommeringen dat je dat genieten vaak vergeet. Je hoofd zit soms zo vol van alles dat er geen ruimte meer lijkt voor dat soort kleine momentjes. Maar die momentjes zijn belangrijk, essentieel zelfs.

Het zijn die kleine dingen: een zakje dat door de kolkende wind lijkt te dansen, een meisje op een fiets dat voorbijschiet en naar je glimlacht, twee tortelduifjes op een tak die hun kopjes tegen elkaar wrijven. Die jogger in het knalrode pak die puffend voorbij stoomt in het Vondelpark, de verborgen belofte in de koffieverkeerd die stomend voor je staat of gewoon het moment dat je op de bank zit even niets meer moet.

Dit soort momenten vasthouden niet onmogelijk doch niet gemakkelijk. Ze zijn snel vergeten. Video biedt in sommige gevallen uitkomst en biedt bovendien de mogelijkheid om ze te delen. Laatst legde ik uit het raam enkele vogeltjes in de sneeuw vast. Nu ben ik geen ornitholoog en heb vaak geen idee hoe die vogels heten. Maar die kennis is ook niet nodig om van het beeld te genieten.

Door de video online te zetten kunnen anderen ook uit mijn raam kijken op het moment dat het sneeuwde.

Zelf ook een mooie video gezien? Zet een linkje in het commentformulier en vertel wat het met je deed, als je wilt.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

16 reacties op “Het begon met een dansend zakje…”

Het hangt er wel een beetje van af wat dat pratende hoofd te vertellen heeft. Al kan het erg interessant zijn om iemands gelaatsuitdrukkingen te bekijken. Videomakers hebben soms de neiging om beelden van pratende hoofden weg te plakken met covershots, soms ter illustratie maar ook om lelijke cuts te bedekken als er veel in de tekst is gesneden.

Ik vind het in ieder geval fijn dat we dankzij webvideo’s het bijzondere alledaagse met elkaar kunnen delen.

Michael, zoals op twitter beloofd hierbij de link naar het filmpje dat mij erg aanspreekt. Waarom? Tsja, probeer dat maar eens in woorden te vatten. Het is namelijk een gevoelskwestie. Vooral de sfeer spreekt me aan. De eigenzinnigheid. Het gebied. De instelling van de man. Iedereen wil immers wel eens de boel de boel laten en zich terugtrekken uit een prestatiegerichte maatschappij waar het meer en meer aankomt op wat we doen en niet wie we zijn. Dat gevoel heb ik tenminste wel eens.

Winters of My Life. Zo heet het filmpje. Ik vond het op Vimeo en blogde het in augustus. Toen ik me voorgenomen had dagelijks te bloggen, maar merkte niet elke dag inspiratie te hebben. Dan is het prettig een filmpje zoals dit achter de hand te hebben. 🙂 Geniet!

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=13972943&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=1&color=&fullscreen=1&autoplay=0&loop=0

Klein fragmentje uit de documentaire ‘It might get loud’ :
http://www.youtube.com/watch?v=eeupLXuoWko

Waarom dit video fragment? Vanwege het plezier en passie van iemand die tientallen jaren gitaar speelt in wat op dit moment de grootste rockband van deze planeet is. Een groot gitarist ben je niet als je zoveel mogelijk noten per minuut kunt spelen maar als je een kick kunt krijgen van een e-mineur.

Reacties zijn gesloten.