Categorieën
Boeken Strips Video Vlog

826. Hoeveel van de Tom Poes-strip werd echt door Marten Toonder gemaakt?


Marten Toonder De Biografie van Wim Hazeu heb ik uitgelezen in twee weken. Een fascinerend verhaal over het leven van een de belangrijkste stripmakers van Nederland. Toch zit ik nu met een prangende vraag: hoeveel van de Tom Poes-strip maakte Toonder nu eigenlijk zelf? Tonder beweerde altijd dat hij alles zelf deed, maar hij had een hele studio voor hem werken. Veel tekeningen werden in opzet door anderen gemaakt.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

Één reactie op “826. Hoeveel van de Tom Poes-strip werd echt door Marten Toonder gemaakt?”

Ik ben een beelddenker en heb een hekel aan leesboeken. Vond dat altijd werken en zeker geen ontspanning. Was dus erg blij met de beeldboeken van Toonder. Heb er ook behoorllijk wat. Als ik de hoeveelheid plaatjes (ruim 11.000) zie, dan kan dat nooit door 1 persoon zijn getekend. Mijn indruk was dat de tekenaars opdracht kregen om delen te tekenen, zoals je toen ook typistes had. Tegenwoordig heb je daar PC’s met spellingcontrole voor. Neem ook aan dat die tekenaars hun inbreng hadden, maar dat Toonder de verhaallijn en hoe het er uiteindelijk uit moest zien bepaalde. Daarbij waren de verhalen van Tom Poes maar een deel van wat er in de Toonder studio’s werd gemaakt. Daar is iets over te vinden op wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Toonder_Studio%27s

Dat mensen zich meer toe-eigenen is vooral iets dat ik bij mannen met een minderwaardigheidscomplex herken. Of Toonder daar bij hoort weet ik niet. Daar ken ik hem niet goedgeoeg voor. Je zou een mail met vraag aan de biograaf kunnen schrijven.

Reacties zijn gesloten.