Categorieën
Mike's notities Strips

Dagboek van een Geek #37: Batman-schrijver Denny O’Neil herdenken

Woensdag 17 juni 2020
Sinds het begin van het Corona-tijdperk livestream ik elke maandagavond om half acht. Vaak heb ik een gast om over geeky zaken en comics te praten, soms ben ik solo.

Inmiddels heb ik een vast groepje kijkers dat reageert via chat en vragen stelt of informatieve opmerkingen maakt. Erg fijn, want zo hoor ik ook nieuwe dingen. De belangrijkste reden voor dit virtuele stamcafé blijf voor mij plezier hebben.

Afgelopen maandag had ik even geen gast en had ik de stream ook niet van tevoren op Instagram aangekondigd. Dat merkte ik aan de lagere kijkcijfers. Daartegen waren de mensen die keken erg betrokken bij de uitzending. Er kwamen leuke vragen en met Dutch Lines hebben we het nog even gehad over striptekenworkshops geven in deze periode.
Omdat de Amerikaanse schrijver en redacteur Denny O’Neil op 11 juni is overleden, heb ik het over zijn carrière als schrijver gehad en wat hij betekend heeft voor onder andere Batman en welke personages hij allemaal bedacht heeft voor Marvel Comics.

O’Neil is 81 geworden en laat een enorme stapel geschreven comics na. Enkele hoogtepunten uit zijn omvangrijke carrière: in de jaren zeventig maakte hij met tekenaar Neal Adams hij de Batmanverhalen weer grimmiger en bracht hij Batman terug tot zijn wortels als nachtelijke wreker. Redacteur was toen Julius Schwartz, dus die heeft daar ook zeker wel een hand in gehad. Samen met Adams creëerde O’Neil onder andere Ra’s Al Ghul en Talia Al Ghul.

Ook is O’Neil samen met Dick Giordano de geestelijk vader van Leslie Thompkins die voor het eerst opdook in het verhaal ‘There’s No Hope In Crime Alley’. Ra’s Al Ghul is een geducht tegenstander van Batman gebleken, ook in de latere films van Christopher Nolan. Thompkins ving Bruce Wayne op na de moord op zijn ouders. Het personage was onderdeel van de cast van de tv-serie Gotham.

O’Neil schreef ook jaren lang voor Marvel Comics, onder andere Amazing Spider-Man en Iron Man. Hij bedacht Madame Web en Hydroman samen met John Romita Jr. En hij was een van de creatieve geesten die mee schreef aan het originele character concept van de Transformers en bedacht de naam Optimus Prime.
O’Neil was sociaal geëngageerd, maar schreef geen propaganda zoals sommige huidige schrijvers. In Green Lantern/Green Arrow schreef hij over sociale issues als racisme maar ook over drugsmisbruik. In Green Lantern 85-86 is Speedy, de sidekick van Green Lantern, verslaafd aan heroïne.

Alle livestreams zijn terug te kijken op youtube.com/michaelminneboo

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.