Geeky Dingen #8: Existentialistisch neuken in Westworld

In deze aflevering van Geeky Dingen praten Sidney Smeets, Linda Duits, Michael Minneboo en Thom Aalmoes over Westworld.

HBO’s opvolger van Game of Thrones roept een hoop filosofische vragen op. Wat is bewustzijn? Wanneer zijn robots bewust? En hoe bewust zijn mensen zelf eigenlijk? Daarnaast komen tips en nieuwtjes op het gebied van popcultuur aan bod. Zoals Avengers: Infinity War. Thom, Sidney en ik hebben die alle drie gezien, dus we gaan lekker los op deze supertoffe Marvel-film.

Mijn twee favoriete personages uit Westworld: Bernard (Jeffrey Wright) en Maeve MIllay (Thandie Newton).
Ed Harris: Fantastische acteur. Wat casting betreft hebben de kijkers niks te klagen bij Westworld.

Mocht je Westworld nog niet gezien hebben, dan raad ik je aan te wachten met de podcast te luisteren, want we gaan inhoudelijk in op de serie dus verwacht spoilers.

Game of Nudes
Net als in Game of Thrones wordt de kijker in Westworld getrakteerd op functioneel naakt. Dat is natuurlijk deels om kijker naar de serie te trekken (nude sells nog steeds), en in Westworld gaat het er daarom soms heet aan toe:

Maar al dat naakt heeft in deze serie ook een narratieve betekenis: de androids kennen namelijk geen schaamte, dat is niet in hun programmering opgenomen. Mensen worden al snel geleerd dat ze zich moeten schamen voor hun lichaam, maar daar hebben die androids helemaal geen last van. Wanneer Charlotte Hale, een ‘echt mens’ (Tessa Thompson) dan ook poedernaakt de deur open doet, geeft dat haar ‘fuck you’-mentaliteit aan en zegt dus iets over haar levenshouding en karakter:

Tessa Thompson had niet veel kostuums nodig voor haar rol.
Een van de schrijvers van Westworld kent in ieder geval het werk van Ian Fleming.

Persoonlijk heb ik geen bezwaar tegen naakt in beeld. We zijn allemaal naakt onder onze kleding immers. Waarom je daarvoor schamen? Ik heb juist veel meer moeite met de preutse houding die opgelegd is door religieuze cultuur. Daarbij blijf ik me verbazen over het feit dat we geweld makkelijk tonen, maar dat er zo moeilijk wordt gedaan over bloot.

Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.