Le Tableau: Schilderachtige klassenstrijd

Denk je ook wel eens als je voor een schilderij staat: daar gaat een hele wereld in schuil? Dat is precies het geval in de animatiefilm Le Tableau van Jean-François Laguionie.

Le-Tableau-03

We krijgen een kijkje in de wereld van een schilderij dat niet voltooid is. De personages in dat schilderij zijn te onderscheiden in drie typen: de voltooiden, die dus volledig zijn afgeschilderd, de onvolledigen en de geschetsten. De voltooiden zien zichzelf als superieur en weren de anderen uit het kasteel, want ze willen niet omgaan met minderwaardigen. Alleen wie compleet afgeschilderd is, is zoals de schepper het bedoeld heeft. Een klassenmaatschappij dus.

Een kleine groep gaat op zoek naar de schilder om te vragen het schilderij af te maken en weet zelfs tot voorbij de grenzen van het schilderij in onze wereld terecht te komen. Het wordt pas echt leuk als de personages in andere schilderijen terechtkomen.

Le Tableau is een mooi gemaakte, inventieve raamvertelling.

Le-Tableau-02
Le-Tableau-01
Le-Tableau-08
Le-Tableau-07
Le-Tableau-06
Le-Tableau-05
Le-Tableau-04

Waarom de rubriek Frames?
De verhalen die we lezen en zien maken net zo goed deel uit van onze levensloop als de gebeurtenissen die we in reallife meemaken. In de rubriek Frames verzamel ik stills uit de films die ik heb gezien om zo die herinneringen te kunnen bewaren en koesteren.

Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

 • Magda van Tilburg - booxalive.nl ,

  Wat ‘n geweldig idee voor een tekenfilm!! Eigenlijk het ULTIEME idee! En wat zijn de tekeningen wonderschoon. Maar, is de film nog ergens te bewonderen?

  Dank je, Michael, voor het delen en vermelden!

  • Magda van Tilburg - booxalive.nl ,

   • Michael Minneboo ,

    @Magda: Kun je Spaans lezen dan? Dat wist ik niet. Ik denk dat de film ook op dvd te krijgen is en zeker via download.

   • Magda van Tilburg - booxalive.nl ,

    @Michael: Na ‘n studie Latijn is Spaans lezen niet echt moeilijk, nee. Maar dit was gewoon de enige versie die ik via Google vond. Daar was ik al heel blij mee. Je hebt me zó enthousiast gemaakt! 🙂

   • Daan ,

    Weet toevallig dat we hem op mijn werk ook aanbieden op oa http://www.mejane.com/films/detail/28151/Le-Tableau.html 🙂

    En als je goed zoekt zou een nl ondertitelde (of gesynchroniseerde, dat weet ik niet meer) versie te vinden moeten zijn, deze heb ik nl met mijn kinderen nog gekeken.

    • Magda van Tilburg - booxalive.nl ,

     Wauw Daan, dank je wel!! Het is toch wel ‘t mooiste om deze film to the max te kunnen genieten! Kadootje zo opeens 🙂