Categorieën
Striprecensie Strips

Striprecensie: De kronieken van Roodhaar #1 – De legende van Krill

De reeks Storm heeft een nieuwe spin-off: De kronieken van Roodhaar. In het eerste album ‘De legende van Krill’ komen we meer te weten over Roodhaars jeugd en haar relatie met Kiley, de sympathieke verzetsstrijder uit het eerste Storm-verhaal. Een goed begin van een nieuwe reeks.

roodhaar_01_cover

‘De legende van Krill’ werd geschreven door Roy Thomas, een veteraan uit de Amerikaanse comicswereld, die onder andere de strips Conan de Barbaar en Red Sonja creëerde. (Conan en Red Sonja zijn natuurlijk creaties van Robert E. Howard, maar Thomas introduceerde de bekende barbaren in Amerikaanse comics. Dat deed hij samen met tekenaar Barry Windsor-Smith). Thomas was ook de eerste die Stan Lee opvolgde als editor-in-chief bij Marvel Comics en als schrijver heeft hij een hele bibliotheek aan comics op zijn naam staan. Bijzonder dus dat uitgever Rob van Bavel Thomas wist te strikken voor deze nieuwe reeks rondom Roodhaar. Thomas levert een interessant en onderhoudend verhaal af dat smaakt naar meer.

In een barbaarse nederzetting in de Diepe Wereld groeit Roodhaar op als dochter van stamhoofd Kiley. Roodhaar doet niet onder voor de mannelijke strijders en kan niet wachten tot ze negentien wordt om de proeven van bekwaamheid af te kunnen leggen. Haar vader ziet dat echter niet zitten, want vrouwen horen in de gemeenschap van de Krills hun plaats te weten en die is eerder aan het aanrecht dan in de voorhoede van het gevecht. Uiteraard ziet de Roodharige schone dat anders. Voordat ze echter kan bewijzen wat ze in haar mars heeft, wordt de nederzetting aangevallen door wrede soldaten die op zoek zijn naar de erfgenaam van de koning van Rhagus. Ze ontvoeren daarom alle vrouwen van Krill naar hun eigen stad. Ook Roodhaar wordt gevangen genomen, maar die weet flink van zich af te bijten.

roodhaar_paginaVan dit eerste album leren we dat Roodhaar ook zonder Storm een gevaarlijke vrouw is die zich goed in gevechten kan weren. Wel is ze nog aan het zoeken naar wie ze eigenlijk is, zoals al haar leeftijdsgenoten. Ongetwijfeld vindt ze in de komende albums daar een antwoord op. Ik ben benieuwd hoe Thomas de plot verder zal ontwikkelen.

Het tekenwerk is van Romano Molenaar, de vaste tekenaar van Storm. In tegenstelling tot de hoofdreeks worden zijn tekening niet met het schilderwerk van Jorg de Vos verfraaid. Romano inkt zijn tekeningen zelf en het resultaat is visueel anders dan wat we van Storm gewend zijn. Anders, maar niet minder indrukwekkend. Ik hou erg van de snelle toets waar Romano mee inkt. Het geeft zijn tekenwerk een extra dynamiek. Molenaar is een vakman die goed thuis is in snelle actiesequenties en zijn mannetje staat als er grote overzichtsplaten gemaakt moeten worden. Ook laat hij zijn personages overtuigend acteren. Het is dan ook geen wonder dat hij vaak werkt voor DC Comics, want zijn stijl is geknipt voor de Amerikaanse markt.

Een paar weken geleden was ik bij stripwinkel Henk in Amsterdam waar Romano op de Batman-dag live illustraties maakte voor zijn fans. Het was een groot plezier deze comictekenaar aan het werk te zien. Net zoals Roodhaar #1 een plezierige leeservaring opleverde.

Roy Thomas & Romano Molenaar. De kronieken van Roodhaar #1: ‘De legende van Krill’
Don Lawrence Collection, €8,95 (reguliere editie)

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

8 reacties op “Striprecensie: De kronieken van Roodhaar #1 – De legende van Krill”

Oei, dat wordt wennen. Ben Roodhaar oude stijl gewend, daarmee heeft ze mijn bewondering weten te krijgen, combi van tekenaar/personage. Maar goed, aan alles kun je wennen. Denk dat ik me er maar aan ga wagen. Dank voor de recensie 🙂

Walgelijk te zien dat Roodhaar steeds meer verwordt tot een standaard mooie vrouw, al het stoere is opgepoetst met silliconen en dom gedrag. Zie die lippen nou, denk je nu echt dat dat de nieuwe standaard voor een sexuele vrouw is? Ik was van plan alle strips van Storm te sparen. Maar hier roep ik een halt toe. Ik hou van mooie vrouwen met borsten, maar dit is uitmelkerij. Roodhaar stond altijd GELIJK aan storm en overtrof hem in veel. Een dom blondje met Rood haar en dikke rode lippen, SCHAAM je.

Herzien:

Recensie van Keimpe: Walgelijk te zien dat Roodhaar steeds meer verwordt tot een standaard ‘mooie’ vrouw, al het stoere is opgepoetst met silliconen en dom gedrag. Zie die lippen nou, denk je nu echt dat dat de nieuwe standaard voor een sexuele vrouw is? Ik was van plan alle strips van Storm te sparen. Ik heb alle delen tot nu toe, in 1e druk. Maar hier roep ik een halt toe. Ik hou van mooie vrouwen met borsten, maar dit is uitmelkerij. Roodhaar stond altijd GELIJK aan Storm en overtrof hem in veel. Een dom blondje met Rood haar en dikke rode lippen, SCHAAM je. Laat Roodhaar weer mensen slaan., omdat ze sexistisch zijn. Zoals deze tekenaar.

Wat?!! Dit kan ik echt niet plaatsen. Ga eerst dat album eens lezen! Roodhaar is nu juist precies niet wat jij suggereert in dit album. Of het is ‘in the eye of the beholder”

Ik heb er door gebladerd. Maar ik zal hem eens lezen. Toch vind ik haar uiterlijk te opgemaakt en te netjes,l vergeleken bij Lawrence.

Smaken verschillen natuurlijk, maar ben erg benieuwd naar je mening als je het hebt gelezen!

Misschien was ik iets te voorbarig met mijn conclusie. Sowieso is het mooi dat de gehele Storm-reeks überhaupt nog bestaat. 😉 Gegroet! Tot in Pandarve.

Reacties zijn gesloten.