Notice: register_sidebar was called incorrectly. No id was set in the arguments array for the "Sidebar 1" sidebar. Defaulting to "sidebar-1". Manually set the id to "sidebar-1" to silence this notice and keep existing sidebar content. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 4.2.0.) in /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5663 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:5663) in /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8 Comments on: Poltergeist: Indrukwekkende lichtshow met een christelijk tintje https://www.michaelminneboo.nl/2014/09/poltergeist-indrukwekkende-lichtshow-met-een-christelijk-tintje/ Freelance journalist en audiovisueel programmamaker Thu, 02 Oct 2014 10:44:21 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.4 By: Poltergeist II: Overbodige sequel - Michael Minneboo https://www.michaelminneboo.nl/2014/09/poltergeist-indrukwekkende-lichtshow-met-een-christelijk-tintje/#comment-22010 Thu, 02 Oct 2014 10:44:21 +0000 http://www.michaelminneboo.nl/?p=16634#comment-22010 Principieel ben ik niet tegen sequels. Er zijn namelijk genoeg filmvervolgen te noemen die beter waren hun origineel of het verhaal op een boeiende wijze verder vertellen. Denk maar aan Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, The Dark Knight en Spider-Man 2. De sequel van Poltergeist, Poltergeist II: The Other Side (Brian Gibson, 1986) vind ik echter volledig overbodig.
De film biedt vooral meer van hetzelfde. Bovendien heeft men aan het eerste verhaal gesleuteld om de sequel mogelijk te maken en dat vind ik vervelend. In Poltergeist wordt de familie Freeling belaagd door klopgeesten omdat hun huis staat op de resten van een kerkhof. De aannemer die de wijk heeft gebouwd beweert dat het kerkhof is verplaatst, maar in werkelijkheid hebben alleen de grafstenen een nieuw onderkomen gekregen. De lijken zitten gewoon nog in de grond en die zijn rusteloos. Dochter Carol Anne (Heather O’Rourke) werd naar een andere dimensie ontvoerd omdat de geesten denken dat zij hen naar het licht zal brengen.
In Poltergeist II blijkt dat er onder het huis een grot verborgen zit waar in het verleden de leden van een religieuze sekte om het leven zijn gekomen. De sekte was overtuigd dat de Apocalyps zou komen, maar toen de gevreesde datum kwam en ging en de wereld er nog was, werden ze vastgehouden door hun leider Kane. De familie Freeling is inmiddels bij de moeder van Diane (JoBeth Williams) ingetrokken. Toch weet Kane hen te vinden en probeert Carol Anne weer in handen te krijgen. Ik geef toe: de veranderingen aan het achtergrondverhaal zijn niet enorm, maar toch stoort het me een beetje.
Dit keer wordt het gezin bijgestaan door een Shaman, maar het paranormale dwergvrouwtje duikt ook nog even op. Zelda Rubinstein, die het dwergvrouwtje speelt, werd genomineerd voor een Razzie Award voor worst supporting actress. Nou, dan weet je het wel. Aan het einde van de film is ze ook opeens verdwenen alsof de crew vergeten is naar haar trailer te lopen om te zeggen dat de opnames zouden beginnen.
Acteur Julian Beck, die Kane gestalte geeft in de film, overleed tijdens de opnamen. Men schakelde H.R. Giger in om de monsterachtige verschijning van Kane te ontwerpen en daar werd de film mee voltooid.
Waarom de rubriek Frames? De verhalen die we lezen en zien maken net zo goed deel uit van onze levensloop als de gebeurtenissen die we in reallife meemaken. In de rubriek Frames verzamel ik stills uit de films die ik heb gezien om zo die herinneringen te kunnen bewaren en koesteren. Poltergeist II keek ik in het kader van de weg naar Halloween.

Lees ook: House II: Flauwe reclamespot voor special effectsThe Changeling: Geesten uit het verleden Candyman: Geen zoete koekPoltergeist: Indrukwekkende lichtshow met een christelijk tintjeNightbreed: Creature feature

]]>
By: Michael Minneboo https://www.michaelminneboo.nl/2014/09/poltergeist-indrukwekkende-lichtshow-met-een-christelijk-tintje/#comment-19502 Tue, 23 Sep 2014 15:42:24 +0000 http://www.michaelminneboo.nl/?p=16634#comment-19502 In reply to Mattt.

@Matt: Ja, dat snap ik. Ik heb ze voor dit project wel gekeken, de blogposts daarover publiceer ik later, maar ik had het beter bij deze eerste film kunnen houden.

]]>
By: Mattt https://www.michaelminneboo.nl/2014/09/poltergeist-indrukwekkende-lichtshow-met-een-christelijk-tintje/#comment-19470 Tue, 23 Sep 2014 14:06:58 +0000 http://www.michaelminneboo.nl/?p=16634#comment-19470 Ha ja misschien weer eens herkijken deze (maar zeker niet deel 2 en drie)

]]>