Daily Webhead Video: Karin Ramaker over Opkrabbelen

Karin Ramaker (met op de achtergrond ondergetekende fotograaf.)
Karin Ramaker (met op de achtergrond ondergetekende fotograaf.)

Wanneer ben je succesvol als blogger? Het is een belegen vraag die je jezelf toch eens moet stellen. Volgens een item in Nieuwsuur ben je een geslaagd blogger als je door bedrijven betaald krijgt voor je stukjes, maar dat werkt alleen als je neutraal of positief over het product blogt. Dat noem ik advertorials schrijven. Lekker betrouwbaar denk ik dan.

En hoe zie jij dat? Ben je succesvol als je veel bezoekers hebt? Als je reactieformulier vol comments staat? Als je opdrachten door je blog krijgt?

“I’ve never once met a successful blogger who questioned the personal value of what she did”

— Seth Godin (via raaphorst)

Ik vind dat je een succesvol blog hebt als je ermee bereikt wat je voor ogen stond. In mijn geval is dat op dit moment veel lol hebben in het schrijven en publiceren. Zo nu en dan een publiek optreden en schrijfopdrachten die min of meer voortkomen uit mijn blog, maar eigenlijk eerder uit mijn reputatie als journalist.

Wat mij betreft is Karin Ramaker een succesvol blogger. Ze heeft er een grote passie voor en die draagt ze ook uit door workshops te geven en erover te schrijven. Maar ook heeft het bloggen haar tot het schrijven van boeken gebracht. Haar eerste heet Opkrabbelen en kwam anderhalf jaar geleden uit bij uitgeverij Scriptum. Een creatief doeboek voor mensen die weer even tot zichzelf moeten komen. Speels vormgegeven en vol blogfragmenten. Nou ja, in de video legt Karin het nog veel beter uit. Ook vertelt ze over haar aanstaande e-book: een handleiding voor bloggen die zeer binnenkort uitkomt. En dan is ze ook nog druk met schrijven van een boek over singles.

De muziek in deze Daily Webhead natuurlijk van Marco Raaphorst.

Wie regelmatig mijn blog bezoekt, kent Karin natuurlijk allang. Ik heb haar wel vaker geïnterviewd over bloggen en andere zaken. Ik ken Karin al een tijdje. Uiteraard hebben we elkaar via het bloggen ontmoet. We zijn hechte blogvrienden geworden, vind ik.

Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

  • Michel ten Hoove ,

    Goeie vraag. Hoe meet je succes. Ben het met je eens dat commercieel succes met het positief of neutraal schrijven over producten weinig betrouwbaar is. In ieder geval zou het mij weinig bevrediging schenken. Wat niet wil zeggen dat ik geen opdrachten willen binnenhalen via mijn blog. Graag zelfs. Na jarenlang in loondienst gewerkt te hebben zou ik niets liever doen dan als freelance, zzp’er of ondernemer (of hoe het ook mag heten) mijn brood te verdienen. Naar mijzelf kijkend zou ik succes afmeten aan twee dingen: plezier aan het bloggen zelf beleven én waardevolle interactie met lezers krijgen. Sinds kort is het heilige vuur van het bloggen weer bij mij aangewakkerd. Dankzij één simpele opmerking van jou Michael. Ga maar gewoon schrijven zei je. Dan kristalliseert de rest zich vanzelf uit. En gelijk heb je. Dank daarvoor.

    • Michael Minneboo ,

      Ik ben blij dat je het blogvuur weer hebt gevonden, Michel. Al sluit ik niet uit dat het mogelijk is om opdrachten via je je blog binnen te halen, mij is dat ook wel eens overkomen, kun je als freelancer beter keiharde acquisitie plegen. Dat geeft meer resultaat. En ondertussen lekker bloggen over waar je over wilt schrijven.