Categorieรซn
Bloggen Video

Over vloggen gesproken…

Illustratie: Merel Barends

Vlogs, ik ben er dol op. Zowel de talking heads die rechtstreeks in de camera kijken en hun verhaal doen, als uitgebreide video-items die je op blogs kunt vinden. Mensen geven een recensie van een apparaat of film, of ze vertellen iets over hun specialisme. Maar je hebt ook videoreportages over reizen, exposities of poรซtische vlogs over de herfst, een strandwandeling of over een verdwaald duifje.

Vloggen biedt een levendig kijkje in iemands belevingswereld.

Laatst had ik het met Marco Raaphorst over videobloggen. Het werd een heuse vlog:

https://youtu.be/RVPV-gOui-E

Waarom zou je je als blogger alleen beperken tot het schrijven van teksten? Bloggen kan van alles zijn. Een blogpost kan allerlei verschillende mediavormen combineren. Tekst, video, foto’s, audio โ€“ lekker mixen die handel. Gebruik wat het beste je verhaal vertelt.

Ook hoef je geen televisie te maken, zoals Marco in de vlog zegt. Je kunt een reeks vlogs maken onder dezelfde naam, met titels in dezelfde typografie. Dat doe ik met de reeks Daily Webhead. Maar dat hoeft niet. Je geeft een video immers al een titel als je deze op YouTube zet of als je de video op je blog plaatst.

Karin Ramaker en Josephine Bronsgeest (aka Sisterdew) hadden een paar jaar geleden een vlogvraag: ze beantwoordden daarin de vraag van de ander en eindigde met een vraag.
Erg leuk vond ik dat. Ze zijn er al een tijdje mee gestopt, maar deze week hebben ze de videobrieven weer opgepakt. Karin gaf aan dat ze het nu wel anders aan wil gaan pakken dan eerst:

https://youtu.be/cUiV-VthtNI

Ik ben benieuwd Karin en Josephine!

En ook of blogger Jeroen Mirck de handschoen der vlog nog eens oppakt.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

24 reacties op “Over vloggen gesproken…”

heb net KRO Profiel uitzending gemist gekeken over rutger castricum. krijg een soort deja vu nu. (nee hoor, jij bent fatsoenlijker.) ๐Ÿ˜›

ik heb met mezelf afgesproken en ik hoop dat ik er aan toe kom, om een vlog te doen vandaag. to be continued!

Spannend! En met Rutger word ik inderdaad liever niet vergeleken: ik verknip video’s niet op zodanige wijze dat mensen idioten lijken – ‘het interview’ met jou is bijvoorbeeld รฉรฉn take ๐Ÿ™‚

Maar een heel profiel kijken over Rutger… knap dat je dat volhoudt! ๐Ÿ™‚

Teveel eer voor de kwal. Het is niet eens grappig wat hij doet. Deze vorm van respectloosheid kan me gestolen worden! En Rutger als studie-object waar 40 minuten mee volgemaakt kan worden in een docu…..beetje triest allemaal.

een andere opzet. Mijn idee! Was ook een beetje aan het einde der vragen en kreeg ook steeds meer moeite met het visuele aspect. Toch zit er ook een enorme kracht achter ‘spoken word’ maar dan moet je alleen geluid opnemen en beeld weglaten. Of een beeld in beeld houden en vertellen. Het is wel een leuke uitdaging. Heb jij er al een idee bij Karin?

Boeiend. Heel boeiend. De mens in zijn blote gat voor een webcam of camera. Nou ja, blote gat….. Dat is een andere vorm van webcamgebruik ๐Ÿ˜‰

Doe je dat zelf of weer naar elkaar maar dan in andere vorm? Laat het me weten, want dan kan ik het ook oppakken in welke vorm dan ook.

“… je moet de saaie dingen eruit knippen.” [KNIP] … LOL!

Vloggen, goed idee. Al stond ik voorheen al veels te vaak voor de camera’s van anderen (Rutger, KRO Profiel, Marketingfacts, jou…). Maar om op ons gesprek over vloggen van zojuist per DM terug te komen: ja, dat wilde ik alweer een f^&**%cking jaar geleden oppakken, maar het komt er maar niet van. Woorden en foto’s zitten in mijn systeem, video minder. Toch vind ik het idee leuk. Ik ben zelfs met een zakelijk videoprojectje bezig. Misschien moet ik ook daarnaast eens met de billen bloot. Al blijf ik video toch ook een beperkende medium vinden: af is af. Is dat niet gewoon heel tegenstrijdig met bloggen, waarbij je altijd nog een update, correctie of aanvulling kunt plaatsen?

Dat is een interessante opmerking: af is af. Dat geldt voor video meer dan voor een geschreven blogpost, maar dat geldt toch net zo goed voor een foto eigenlijk. Je kunt altijd een nieuwe versie uploaden. Dat is bewerkelijker dan een tekst aanpassen, maar niet onmogelijk. En hoe vaak pas je een blogposts eigenlijk aan in de praktijk? (Los van tikfouten die je later ontdekt.)

@Mike: Precies, foto neigt naar video, maar laat zich inderdaad gemakkelijker vervangen. Aan de andere kant moet je af en toe gewoon een punt zetten, ook onder een blogpost. Al kom ik uit de nieuwsbloghoek en daar zijn updates op ‘heet’ nieuws natuurlijk aan de orde van de dag. Mijn stuk over de problemen bij de migratie van Weblog.nl werd wekenlang gretig gelezen, juist vanwege de bijna dagelijkse updates. Het is een andere dynamiek. Ook moet het middel je liggen: ben je een schrijver, een tekenaar, een filmer of een fotograaf?

Eens, het middel/medium moet je liggen. En je moet kiezen in welk medium je boodschap het beste naar voren komt. Wat je laatste vraag betreft. Ik ben al die dingen (behalve tekenaar, dat doe ik soms wel hoor, maar publiceer ik niet). En jij?

Ik ben primair een schrijver, maar vind fotografie erg belangrijk op mijn blog. Video’s plaats ik vaak als ondersteuning van het verhaal, onderaan een blogpost. Komt misschien ook wel omdat ik zo’n door externen beheerd videoblok prominent bovenaan je homepage gewoon niet zo heel erg mooi vind. Maar het medium bevalt me wel, dus ik wil er zeker wat mee gaan doen. Op onregelmatige basis, want ik zie mezelf niet wekelijks een vlog opnemen. Dan wordt het een moetje en daar hou ik qua bloggen sowieso niet van. Mijn ‘wekelijkse’ rubriek Sunday View is ook alles behalve wekelijks geworden, al blijft het wel nog steeds een terugkerend element op mijn blog.

Ach, de Weekly Vlog van Huub Koch is ook allesbehalve weekly. Mijn videorubriek Daily Webhead ook niet dagelijks. (Maar komt voort uit mijn fotoblog met dezelfde naam.) What’s in a name… ๐Ÿ™‚

tja, waar heb je het dan nog over…. ๐Ÿ˜‰ Een ding blijft overeind: doe waar je en hoe je er zin in hebt. Het wordt gelezen of niet.

Reacties zijn gesloten.