Notice: register_sidebar was called incorrectly. No id was set in the arguments array for the "Sidebar 1" sidebar. Defaulting to "sidebar-1". Manually set the id to "sidebar-1" to silence this notice and keep existing sidebar content. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 4.2.0.) in /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5663 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:5663) in /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8 Comments on: Batgirl niet meer verlamd https://www.michaelminneboo.nl/2011/09/batgirl-niet-meer-verlamd/ Freelance journalist en audiovisueel programmamaker Thu, 22 Sep 2011 15:32:52 +0000 hourly 1 By: Michael Minneboo https://www.michaelminneboo.nl/2011/09/batgirl-niet-meer-verlamd/#comment-5686 Thu, 22 Sep 2011 15:32:52 +0000 http://www.michaelminneboo.nl/?p=6654#comment-5686 In reply to Coen de Moor.

Ik ben het met je eens dat het veel te maken heeft met het feit dat de wereld van de superhelden er realistischer uitzien en dat dit deels het continuiteitsprobleem verklaart. Maar er spelen nog andere factoren mee.

De superheldencomics, zeker die van Marvel, hebben toch veel meer de structuur van een soap dan de verhalen van Donald Duck.Je leeft mee met Peter Parker omdat je wil weten hoe het met hem gaat, of hij nog op tijd naar zijn date komt, en of hij ook dit avontuur weer de huur weet te betalen. Het is veel meer een personage van vlees en bloed dan Donald Duck. Je groeit als het ware met Peter mee. De lezer wordt ouder maar hij ook. Tot op zekere hoogte, want het Spider-Man concept werkt het beste als Peter binnen een bepaalde leeftijd zit.

Het Disney universum staat min of meer stil in de tijd heb ik het idee, terwijl de verhalen van superhelden juist erg verankerd zijn in de tijd waarin ze geschreven worden. Dat maakt ze voor mij ook boeiend. Als je de Spider-Man verhalen uit de jaren zeventig leest, leer je niet alleen heel veel over hoe de storytelling in comics toen was, maar ook veel over de tekenstijl die toen in de mode was en dankzij de realistische tekenstijl, hoe de wereld er toen uitzag. Je zou ze met de ogen van een antropoloog kunnen lezen 🙂

]]>
By: Michael Minneboo https://www.michaelminneboo.nl/2011/09/batgirl-niet-meer-verlamd/#comment-5685 Thu, 22 Sep 2011 15:27:30 +0000 http://www.michaelminneboo.nl/?p=6654#comment-5685 In reply to Coen de Moor.

Ik vond dat idee van parallelle werelden ook wat vergezocht voor een oplossing van het continuiteitsprobleem. Ik ben wel erg benieuwd waar Arkham Asylum Doc nog meer mee gaat komen. Interessante analyses van striphelden zijn altijd welkom wat mij betreft.

Mijn eerste kennismaking met Batgirl was in de televisieserie uit de jaren zestig. Die toen herhaald werd overigens, want toen de serie voor het eerst werd uitgezonden liep ik nog niet op deze aarde rond. Maar volgens DC wel in een parallel universum 🙂

]]>
By: Coen de Moor https://www.michaelminneboo.nl/2011/09/batgirl-niet-meer-verlamd/#comment-5681 Thu, 22 Sep 2011 08:59:54 +0000 http://www.michaelminneboo.nl/?p=6654#comment-5681 Weet je wat ik trouwens wel grappig vind? Donald Duck comics bestaan al ongeveer even lang als Superhelden comics, maar bij Donald Duck zijn er nog nooit problemen geweest met de continuiteit.
Dat Donald Duck als meer dan een halve eeuw de zelfde verloofde heeft maar nog steeds niet met haar getrouwd is lijkt niemand te deren. Dat Kwik Kwek en Kwak al die tijd even oud zijn gebleven stoort niemand.
Mijn zoon ziet bijvoorbeeld heel goed dat het Duck universum in de Donald Duck pockets heel andere in elkaar zit dan het universum uit de Donald Duck tijdschriften. Dat komt omdat in de pockets voornamelijk Italiaanse verhalen staan, en in Italie zijn ander bijfiguren populair dan in Nederland. Ook de kleuren zijn anders. Zo draagt Dagobert in de pockets altijd een blauwe jas, en in de nederlandse strips altijd een rode jas.
Mijn zoon ziet dat allemaal, maar het belemmert zijn leesplezier helemaal niet.

Het verschil zit hem er waarschijnlijk in dat de wereld van de superhelden realistischer oogt dan de wereld van Donald Duck. (voor zover je een wereld waarin vliegende mensen voorkomen realistisch kunt noemen) en blijkbaar stelt een realistische wereld meer eisen aan continuiteit.

]]>
By: Coen de Moor https://www.michaelminneboo.nl/2011/09/batgirl-niet-meer-verlamd/#comment-5677 Thu, 22 Sep 2011 08:30:19 +0000 http://www.michaelminneboo.nl/?p=6654#comment-5677 Ik ben wel benieuwd. Ik zei eerder dat ik er niet van hield als oude universums geherdefinieerd worden, hoewel ik wel inzie dat het soms noodzakelijk is. Bij strips die al 60 jaar lang lopen kun je nou eenmaal de coninuteit niet langer garanderen, tenzij je de werled heel ingewikkeld maakt (niet leuk voor beginnende lezers).
Bij DC comics is dit natuurlijk al een aantal keer eerder gebeurd. In de jaren 60 van de vorige eeuw zijn de meeste DC helden flink gerestyled. Dat werd toen verklaard door een paralelle aarde te introduceren. Op de oude aarde liepen de oude helden nog steeds rond, op de nieuwe aarde kwamen de helden nieuwe stijl. Incidenteel reisde een held zelfs naar een andere aarde, waar hij/zij een oudere of nieuwere versie van zichzelf tegen kon komen. Ik vond dat erg vergezocht en ongeloofwaardig. Aan de andere kant, superhelden comics mogen ook wel een beetje ongeloofwaardig zijn. Het hele idee van superhelden met bovenmenselijke krachten is vrij onrealistisch, dus dan kan een paralelle aarde er ook nog wel bij.

Ik vond Batgirl altijd wel leuk, en er zijn helaas niet zo heel veel verhalen over haar verschenen. Ik ben dus wel benieuwd naar deze nieuwe versie.
En superhelden met psychologische problemen spreken mij ook altijd wel aan. Tenslotte vinden we Spiderman ook allemaal leuk juist omdat hij net zo onzeker is als wij allemaal.

]]>