Categorieën
Media Mike's notities

Column: Fuck multitasken!

Multitasken: Ik voel me als versnipperd, ik ben overal maar nergens écht aanwezig. Mijn hoofd schakelt van het ene op het andere en loopt zelden een gedachtengang helemaal door voordat er weer een ander deurtje met ideeën opengaat.

Concentratieproblemen, vermoeidheid en het gevoel hebben niets gedaan te krijgen. Wie denkt effectief te werken door te multitasken vergist zich schromelijk. Ik ga vanaf nu in ieder geval zoveel mogelijk proberen me met één taak tegelijk bezig te houden. Als ik aan het werk ben achter mijn laptop, heb ik gemiddeld iets van twintig tabbladen/browserwindows openstaan. Ondertussen check ik geregeld de statistieken van mijn website, luister ik naar muziek en als er een nieuw mailtje binnenkomt, moet ik deze lezen. Wanneer ik op kantoor bezig ben, komen daar nog omgevingsgeluid en de activiteiten van collega’s bij. Om over het prachtige uitzicht op de weg nog maar te zwijgen. Ik word vaak onderbroken door de telefoon of mensen die langs mijn bureau lopen. Allemaal een heel normale gang van zaken, maar ondertussen heb ik dikwijls het gevoel dat ik niets meer af krijg en dat het to-do lijstje steeds langer en langer dreigt te worden.

Thuis is het al niet veel anders: terwijl de koffie in mijn kopje druppelt, er een was en cd draaien, en de ratelende ventilator van mijn laptop overuren maakt, check ik de post, telefoneer ik of zoek ik die ene schone spijkerbroek. Hoezo mannen zijn niet in staat om te multitasken?

Breinzappen
Multitasken lijkt dé manier om veel dingen gedaan te krijgen, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Hoewel ons brein makkelijk een moeilijke taak tegelijkertijd met een geautomatiseerde opdracht aankan, zoals bijvoorbeeld praten en lopen, gaat dat niet op wanneer beide handelingen veel concentratie vergen. Op dat moment zal het brein een keuze maken en onwillekeurig een van de taken laten voortrekken. Het gevolg hiervan is dat de andere taken slechter worden uitgevoerd en dat het geheugen de informatie slechter opslaat. Wanneer het moeilijk of zelfs onmogelijk is om te kiezen tussen taken, dan kan het brein gaan zappen. Dat voortdurend verleggen van de concentratie kost veel tijd en energie: het brein moet almaar andere hersendelen activeren en informatie uit het geheugen opdiepen. Het duurt ongeveer anderhalf keer langer om meerdere taken tegelijk te doen dan om die taken na elkaar af te werken. (vrij naar Elsevier).Meer door minder
Hoe om te gaan met de vele informatiestromen die ons constant bombarderen met prikkels? De site lifehacking.nl geeft in korte artikelen tips over hoe je je workflow kunt verbeteren. Voor mezelf heb ik de volgende (voor de hand liggende) handelingen voorgenomen:

  • Ik zet applicaties uit die afleiden, zoals e-mail, een tabblad met statistieken, maar desnoods gaat ook mijn telefoon op stil. Tot slot gaat last.fm ook uit.
  • Als ik aan het surfen ben, stel ik van tevoren vast wanneer ik ermee ophoudt. Veel tijd gaat immers verloren aan doelloos surfen. Dat vind ik een leuke bezigheid, maar het loopt wel vaak uit de hand. Hier mee samenhangend: mijn netvibes-pagina vaker aanzetten in plaats van fysiek surfen.
  • Ik ga me voornemen bepaalde taken uit te voeren. Dit geldt niet alleen voor werk en schrijven, maar ook voor ontspannende zaken als strips lezen en films kijken. Kortom, het wordt meer een kwestie van plannen.

Ben benieuwd hoe het zal gaan. Dit stukje is immers nog in multitaskmodus tot stand gekomen.Lees ook het vervolg: Fuck multitasken – een paar maanden later.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

10 reacties op “Column: Fuck multitasken!”

Ik begon gister te laat met koken omdat ik zo nodig op Hyves allerlei mensen van vroeger tegenkwam die ik móest checken! Maar daardoor raakte ik in de stress met koken en marineerde ik de kip met de saus ipv marinade om vervolgens de hele avond in het theater met een opgeblazen gevoel van het snelle eten te zitten…
Ik ben vorig jaar in de leer geweest bij een coach om mindfulness te leren. Dat kan ik je aanraden, maar dan nog vergt het verschrikkelijk veel discipline om niet toe te geven aan alle prikkels.
Jemig, ik kan hier nog uren over doorlullen. Dat moet maar irl. 🙂

@Aukje: Mindfulness… klinkt interessant. Krijg je dan allerlei concentratie oefeningen te doen? En methodes om de dag goed in te delen, etc? Klinkt interessant in ieder geval.

Oh, dit ken ik. Maar als ik wacht op mijn kopje koffie, sta ik niks te doen en ik moet juist zovéél doen! Of als mijn inbox laadt, of mijn computer opstart, of… Op dat soort momenten heb ik juist de neiging om snel even tussendoor, tijdens het wachten, iets anders te doen (zo ga ik alleen nog maar naar het toilet als m’n computer opstart…). Maar dat is dan ook eigenlijk niet echt multitasken, denk ik. *mompel*

@Emma: Het zijn bij mij inderdaad ook die verloren momenten waarop ik het meest de neiging heb om te multitasken. Als mijn computer met een applicatie bezig is, dan heb ik de neiging om op andere sites te gaan surfen. Maar vanaf vandaag stop ik daar dus mee. Tenminste dat probeer ik 🙂

Ik heb altijd minstens tien internetvensters open staan. Inderdaad om de laadtijd van de een te overbruggen met een ander. Ook staat vaak een downloadvenster open, de chat (msn en skype), de mail, winamp en toch ook wel erg vaak photoshop. En dan lekker alles doorelkaar doen. Heerlijk. Lang eve mutitasken!
(ze de computerverslaafde)

Heel herkenbaar en echt een probleem van deze tijd.
Goeie tips.
Ik heb mezelf ook al verschillende dingen voorgenomen. Zoals om 21:00u de pc uit en dan naar bed met een boek ipv tot 12 uur door internetten, mailen en stukjes schrijven.
Behalve last van vermoeidheid zie ik ook niet goed meer trouwens. Herkenbaar?

@Denise: Slechter zien daar heb ik geen last van gelukkig. Lijkt me erg vervelend.
Ik merk overigens wel dat het niet-multitasken beter gaat als ik thuis werk dan wanneer ik op kantoor ben, al is het een mooi streven om het wel te doen.

Reacties zijn gesloten.