Categorieën
Film

R.I.P. Ledger & Renfro

Woensdagmorgen werd ik tijdens het journaal wakkergeschut met het bericht dat acteur Heath Ledger dood was aangetroffen in zijn bed. Ledger is gevonden door zijn huishoudster. Rondom het bed lagen allemaal slaappillen die zonder recept zijn te verkrijgen meldde nieuwszender CNN. Ledger was 28 jaar. Deze gegevens klonken als de ingrediënten voor een Hollywood-thriller. Gevonden door de huishoudster. Had Ledger een overdosis slaappillen genomen? Was hij vermoord? Of was het allemaal een tragische samenloop van omstandigheden geweest? Ik was geschokt. Niet zo zeer omdat Ledger op die jonge leeftijd toch aardig wat interessante rollen op zijn naam had gezet. Natuurlijk als homoseksuele cowboy in Brokeback Mountain. Maar ook in een droevige bijrol in de film Monster’s Ball (Marc Forster, 2001). Benieuwd was ik ook naar zijn vertolking van de Joker in The Dark Knight die dit jaar uitkomt. Benieuwd omdat de casting van Ledger niet lijkt overeen te komen met mijn interpretatie van dit personage. Zijn laatste rol op het witte doek. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik niet alle films van Ledger heb gezien en dat ik tot die dag nooit veel bij de Australische acteur had stil gestaan. Toch was het schokkend nieuws. Schokkend omdat de dood zo jong op de loer lag. Eerder deze maand overleed de 25-jarige Brad Renfro aan een overdosis drugs. Deze voormalige kindster was wellicht het meest bekend van de film The Client (Joel Schumacher) uit 1994. Beide acteurs waren op het moment van overlijden jonger dan ik nu ben. Vreemd dat de dood van iemand die je niet persoonlijk kent en met wie je weinig gemeen hebt tóch een impact kan hebben. Misschien hopen we allemaal zo lang mogelijk te leven. In ieder geval is Ledger vereeuwigd in de cinema. Al is dat natuurlijk voor zijn naasten een schrale troost.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

5 reacties op “R.I.P. Ledger & Renfro”

Ja, vreemd idd , dat dit nieuws idd zoveel mensen raakt. Normaal gesproken lees je over filmster 3021 die aan een overdosis overlijdt en je haalt je schouders op. Toen ik dit gisterochtend heel vroeg las, was ik ook echt geschokt. Misschien omdat ik het gewoon niet achter hem gezocht had, depressie en drugs. Of omdat ik hem een hele goede acteur vind/vond.

Triest inderdaad. ZIjn rol in de nieuwe Batman ziet er in de trailer en posters wel lekker creepy uit. De ultieme bad guy lijkt het. Mooie laatste rol toch?

@SCM: Vooral omdat hij zo jong was. Dat was voor mij ook een belangrijke factor voor het schokeffect.
@Menno: Ben erg benieuwd naar deze Joker-versie. Ik ben erg fan Jack Nicholsons Joker en heb moeite Ledger in die rol te zien. Maar misschien komt het verrassend goed uit de hoek.

Reacties zijn gesloten.